Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, considera ca medicii trebuie sa aiba un program de lucru clar de opt ore si sa existe un control al calitatii serviciilor medicale din spitalele publice, scrie Agerpres.

"Este o problema de fond, fundamentala in sistemul sanitar si trebuie gasita o solutie. Stiu ca sunt medici, in fiecare oras exista medici, care lucreaza si la stat si la privat si acest lucru trebuie analizat si trebuie vazut fenomenul si sa punem un program de lucru clar de opt ore si dupa program poate ca sunt alte solutii sa lucreze si in alta parte. S-a pus pe masa alta solutie, practicata in Franta de exemplu, sa poti sa ai pacientul tau privat in spitalul public, asta exista, dar nu sa fii la doi patroni, la doi concurenti in final si sa nu stii unde este loialitatea ta si cu cine esti", a declarat medicul Raed Arafat, vineri seara, la Digi 24.

El spune ca managerul unui spital public are responsabilitatea sa impuna anumite reguli.

"Regulile in spitale exista (...), dar ele trebuie implementate. Poate ca trebuie umblat la programul de lucru, sa ajungem la un program de lucru normal de opt ore, la plata care se da si sa nu ramanem la program redus. Nu suntem la program de opt ore in sistemul sanitar, suntem la un program redus si nu stiu daca mai exista vreo tara care are un astfel de program in sectorul public. Trebuie sa existe controlul calitatii, indicatorilor - esti medic in spitalul public: cat ai facut, cati pacienti ai vazut, consultat, care este rezultatul tau in sistemul public", a explicat Arafat.

Secretarul de stat in MAI este de parere ca managementul spitalului trebuie sa fie unul profesionist. "Managerul trebuie sa stie ca el este acolo ca manager de spital, nu este o persoana care este cu o relatie sau alta. Managerul trebuie sa stie ca este responsabil pe ce face, cum merge spitalul, cum arata spitalul si atunci am putea pretinde ca spitalele publice sa aiba acelasi lucru ca spitalele private din punct de vedere al calitatii conditiilor de cazare si de curatenie. Dar nu vreau sa generalizez pentru ca am intrat in spitale publice foarte curate", a sustinut medicul.

Pe de alta parte, Raed Arafat considera ca trebuie sa se instituie proceduri foarte clare si drastice in lantul de tratament al pacientului nu numai in sectorul de urgenta, ci in toate sectoarele.

"Trebuie sa vedem partea de pregatire a personalului. Nu ma mira sa mi se spuna de catre un parinte ca intr-un spital nu toata lumea stie sa faca resuscitare. Pe mine nu ma mira asta, e o situatie cu care ne-am confruntat foarte mult pe parcursul anilor si insistam ca toti care sunt in spitale trebuie sa faca cursurile de prim-ajutor de resuscitare avansata. (...) Din punct de vedere al pregatirii si al formarii cred ca trebuie sa ne uitam si in spitalele publice si in spitalele private trebuie sa existe proceduri identice. Trebuie sa fie proceduri de calitate, care asigura ca orice caz sa fie tratat corect conform ghidurilor , protocoalelor, procedurilor si sa permita depistarea unor probleme din timp si sa creeze mecanismele de interventie intraspitalicesti", a spus secretarul de stat.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri