Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici, in regim de serviciu universal, nu va fi modificat de la 1 ianuarie 2019 si va ramane la acest nivel pana la 30 iunie anul viitor, a declarat, marti, Claudiu Dumbraveanu, director Directia Generala Piata de Energie si Preturi din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice va fi exact ca acum. Nu creste si nu scade. Conform metodologiei actuale, pretul care este in vigoare in acest moment a fost avizat pentru o perioada de un an, incepand cu data de 1 iulie 2018 si este in vigoare pana la 30 iunie 2019", a spus el, in cadrul conferintei NEXTenergy.

Nici pretul gazelor nu se va modifica la 1 ianuarie, dupa cum a anuntat, recent, vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

"Pana la data de 31 martie 2019 nu este nevoie de o ajustare a pretului la gaze naturale pentru consumatorii casnici, dar daca trendul observat la ora actuala pe platformele de tranzactionare, unde figureaza contracte incheiate pentru volume destul de mari la pretul de peste 110 lei/MWh se va mentine, atunci tariful ar putea creste substantial de la 1 aprilie 2019", a afirmat Bege, pe 5 noiembrie, scrie Agerpres.

Ultima modificare a pretului reglementat al energiei a avut loc la 1 iulie 2018, cand a scazut cu 3,53%. Pe de alta parte, la gaze a avut loc o scumpire de 5,8% in august.

Citeste si:
Patronatele avertizeaza: Efectele OUG vor fi platite de cetateni
Patronatele avertizeaza:...

Piata de energie electrica a fost complet liberalizata la 1 ianuarie 2018, iar, la gaze, tarifele finale vor mai fi reglementate pana in anul 2021.

In prezent, clientii casnici au posibilitatea de a-si schimba gratuit furnizorul, in 21 de zile, si pot incheia contracte in regim concurential cu oricare dintre furnizorii activi pe piata de energie electrica din Romania, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire. In acest sens, ANRE recomanda clientilor casnici sa parcurga, cu atentie, toate informatiile prezentate de furnizori, in vederea alegerii celei mai avantajoase oferte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Indicatorii de profitabilitate Nuclearelectrica scad de peste 6 ori