Romanii sunt saracii Europei, iar masurile care pot schimba aceasta situatie au fost abandonate de mult. Educatia si inovarea sunt singurele modalitati prin care o tara se poate dezvolta sustenabil, insa cele doua domenii sunt printre cele mai vaduvite de atentie si investitii in ultimii 10 ani. Abandonul scolar a crescut la cote alarmante iar cheltuielile de cercetare si dezvoltare ale statului roman si ale universitatilor locale sunt in cadere libera. In schimb, cheltuim sume colosale de la buget pe pensii speciale, salarii in sectorul public si obiective fara nici un impact benefic asupra bunastarii populatiei (vezi Catedrala Mantuirii Neamului).

Educatia este considerata cea mai buna modalitate de a asigura o cariera productiva si un venit stabil. Comisia Europeana considera ca putea fi adaptat societatii moderne, un tanar trebuie sa fi absolvit cel putin 8 clase sau sa fie in continuare in educatie sau pregatire profesionala intre varstele de 18 si 24 de ani. In 2008, Romania avea o rata de parasire timpurie a educatiei doar usor peste media UE28. In 2017, Romania are de departe cea mai ridicata rata de parasire timpurie a educatiei si este extrem de departe de a-si atinge obiectivul setat. Mai mult, parasirea timpurie a educatiei a crescut enorm in anii crizei economice, iar politicile publice adoptate de catre statul roman au dus la mentinerea acestei rate la un nivel extrem de ridicat chiar si in anii ulteriori. Efectele sunt diferite intre sexe, intre regiuni, dar si intre mediile de resedinta, se arata intr-o analiza Monitorul Social.

Pe de alta parte, investitiile in cercetare se dezvoltare sunt considerate, in mod traditional, a oferi un randament foarte ridicat pentru dezvoltarea economica si sociala a unei tari.

“Romania si-a setat o tinta ambitioasa de investitii in cercetare dezvoltare, pentru a putea accelera cresterea economica si dezvoltarea fortei de munca. Dar nu numai ca nu si-a atins tinta, dar a inregistrat si un regres semnificativ fata de investitiile in cercetare din 2008”, se subliniaza in documentul citat.

Cheltuielile universitatilor cu cercetarea, la o treime fata de 2008

Daca sectorul privat si-a crescut contributia la cheltuielile de cercetare si dezvoltare, sectorul public si universitatile din Romania si-au scazut dramatic cheltuielile cu aceasta destinatie.

Citeste si:
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in...
Fonduri europene de aproape...

Universitatile si-au redus cheltuielile pentru cercetare dezvoltare la mai putin de o treime fata de 2008 (0,05% din PIB in 2016, de la 0,16% in 2008). Prin comparatie, universitatile din statele membre UE au alocat, in 2016, in medie, 0,47% din PIB cheltuielilor de cercetare si dezvoltare.

Sectorul public per anasamblu a cheltuit, in 2016, cu cercetarea si dezvoltarea, 0,16% din PIB, procent, de asemenea, in scadere de la 0,23% in ultimii 10 ani. In toata aceasta perioada, media cheltuielilor alocate acestui domeniu in UE s-a mentinut constanta, in jurul a 0,25% din PIB anual.

In schimb, sectorul privat si-a crescut contributia la cercetare - dezvoltare din 2008 pana in 2016, de la cheltuieli reprezentand 0,17% din PIB in 2008, la 0,27% din PIB in 2016. In statele membre, acest procent a urcat de la 1,16% din PIB in 2008, la 1,32% in 2016.

“Aceasta reducere sau stagnare a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare se poate vedea si in cheltuielile armonizate cu puterea de cumparare locala”, se mai precizeaza in analiza Monitorul Social.

Citeste si:
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
SUA investeste 1 miliard de...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Managerii de bani raspund: de ce un roman si-ar da economiile pe mana lor?
Setari Cookie-uri