Fostul senator UDMR de Covasna Olosz Gergely, care a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, a fost dat in urmarire internationala, dupa ce anterior fusese dat in urmarire nationala si consemn la frontiera, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Covasna, Nicoleta Tolvaj Marin.

"In luna decembrie, persoana in cauza a fost data in urmarire nationala si consemn la frontiera pentru punerea in executare a mandatului, iar acum a fost data in urmarire internationala si se fac verificari pentru depistarea si retinerea acesteia", a precizat Nicoleta Tolvaj Marin.

Olosz Gergely, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si fost senator UDMR, a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in forma continuata.

In acelasi dosar au mai fost condamnati Ion Bircina - un an si patru luni inchisoare cu executare, Costin Iliescu - un an si patru luni inchisoare cu suspendare, Catalin Stan - doi ani cu suspendare, Ovidiu Ionel Badea - un an cu suspendare.

Totodata, instanta a mai dispus confiscarea de la Olosz Gergely a sumelor de 384.000 de euro si 400.000 lei si mentinerea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile ale acestuia pana la recuperarea prejudiciului.

Initial, acest dosar a fost trimis spre judecare catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa el a fost mutat la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Olosz Gergely si-a dat demisia din functia de senator in mai 2013. La tribunal, Olosz Gergely a fost condamnat, in iulie 2013, la sapte ani inchisoare cu executare, insa a obtinut anularea acestei sentinte, pe motiv ca trebuia judecat pe fond la Curtea de Apel Bucuresti, deoarece are si calitatea de avocat.

Olosz Gergely, presedinte al ANRE in perioada 2007 - 2008, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in octombrie 2012 pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata.

In acelasi dosar, au mai fost deferiti justitiei Ion Bircina si Costin Iliescu, reprezentanti ai mai multor societati comerciale, si Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta si cumparare de influenta in forma continuata, si Catalin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, cumparare de influenta, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in scopul ascunderii comiterii infractiunii de cumparare de influenta, in forma continuata, si evaziune fiscala.

Potrivit DNA, in perioada mai 2010 - februarie 2011, Bircina, Iliescu, Stan si Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta lui Olosz Gergely, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.

"In acest context, in perioada mai - 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz, deputat in Parlamentul Romaniei si fost presedinte al ANRE, a pretins, pentru sine si pentru altul, de la inculpatii Bircina, Iliescu si Stan suma de 516.000 euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bircina, si o alta societate comerciala de tip offshore. Din suma pretinsa, societatea a transferat in conturile acestui offshore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata intocmite in fals de inculpatul Stan", sustineau procurorii.

De asemenea, in perioada septembrie - noiembrie 2010, Olosz Gergely a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei, iar, in schimbul banilor, el si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ Romania SA.

Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2010 - februarie 2011, Olosz Gergely si-a folosit influenta, astfel cum a fost cumparata de grupul Bircina, pe langa o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bircina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

Sursa foto: Shutterstock/ Andrey_Popov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri