Fostul senator si judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost trimis in judecata de DNA, in dosarul in care este acuzat ca a primit foloase necuvenite de la oameni de afaceri pentru a isi exercita influenta in beneficiul acestora.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Toni Grebla, senator in Parlamentul Romaniei si judecator la Curtea Constitutionala, la data faptelor, pentru trei infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infractional organizat si fals in declaratii in forma continuata (13 acte materiale).

Alaturi de el, au mai fost trimisi in judecata oamenii de afaceri Ion Bircina si Mihai Prundianu, pentru cumparare de influenta, cel dintai si pentru constituirea unui grup infractional organizat, Gheorghe Grecu, pentru complicitate la infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, si pe omul de afaceri moldovean Victor Dolghi, pentru constituirea unui grup infractional organizat.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (2010 – 2013) si, ulterior, judecator la Curtea Constitutionala (2013 - 2015), a pretins si primit de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic inregistrat pe o firma, in cuantum de 24.648 de lei, in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei, in octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorala privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale, in cuantum total de 8.973 de lei.

Anchetatorii spun ca, in schimbul acestor foloase necuvenite, Grebla i-a promis lui Bircina ca va interveni si determina diferiti functionari publici - din cadrul societatilor si companiilor nationale cu capital de stat, ministere, autoritati publice centrale si locale - sa indeplineasca si sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile de serviciu ale acestora, astfel incat firmele controlate de omul de afaceri (cu interese in domenii de activitate diversa - energie, transport fier vechi s.a.) sa obtina contracte comerciale sau alt tip de facilitati comerciale.
De asemenea, Grebla ar mai fi primit, in perioada 2008 - 2012 (punctual in legatura cu campaniile electorale din 2008 si 2012), foloase electorale necuvenite in cuantum total de 100.000 euro (cate 50.000 de euro per campanie) de la Bircina, in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici din cadrul companiilor si societatilor nationale, respectiv autoritati publice centrale si locale, sa indeplineasca si sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu in folosul firmelor controlate de omul de afaceri.

CCR a amanat pronuntarea...
Citeste si: CCR amana dezbaterea initiativei "Fara penali" pentru 9 aprilie

In perioada 2009 - 2015, in calitate de senator (2008 – 2013) si ulterior judecator de Curte Constitutionala (decembrie 2013 - 2015), Toni Grebla a pretins si primit, direct si indirect, de la omul de afaceri Mihai Prundianu mai multe foloase necuvenite in cuantum total de 481.276 de lei, din care: 360.269 de lei reprezentand investitii in curs consemnate in lista activelor unei societati comerciale (un tractor cu remorca si marfa aflata in custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struti, materiale de tip tamplarie PVC si alte materiale de constructie pentru reabilitarea cladirilor unei ferme din judetul Gorj), si 121.007 lei reprezentand cheltuielile salariale pentru un numar de sase angajati in perioada 2011 - 2015, pe firma Camera de Comert si Industrie Romania – Japonia (care lucrau in realitate la ferma din Buduhala – Telesti), mai spun procurorii.

In schimb, potrivit acestora, Toni Grebla a promis ca va interveni si determina diferiti functionari publici din cadrul companiilor si societatilor nationale, respectiv autoritati publice centrale si locale, sa indeplineasca si sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Prundianu, cu interese in domeniul energiei.

DNA mai sustine ca in perioada 2010 – 2015, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, Grebla a efectuat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (operatiuni financiare ca acte de comert), astfel cum sunt reglementate de Legea nr.31/1990 modificata, prin interpusi, incalcand dispozitiile legale privind incompatibilitatile aplicabile judecatorilor de la Curtea Constitutionala si senatorilor.

In plus, incepand cu luna august 2014, Toni Grebla ar fi constituit un grup infractional organizat impreuna cu Bircina si Victor Dolghi, avand drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligatiilor fata de statul roman in activitatea comerciala de export produse alimentare catre Federatia Rusa prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sanctiuni economice de export, asa cum avea Uniunea Europeana din partea Federatiei Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). Acest mecanism avea ca premisa folosirea, la autoritatea vamala, a documentelor de transport si comerciale falsificate (in sensul ascunderii provenientei reale a bunurilor – tara din Uniunea Europeana).
Procurorii mai spun ca, in perioada 2008-2015, Toni Grebla a omis sa declare in cele 13 declaratii de avere faptul ca a dobandit de la o ruda, printr-un contract de donatie, un teren in suprafata de 10.000 mp, situat in extravilanul comunei Telesti, judetul Gorj.

CCR ii da dreptate lui...
Citeste si: Panourile care semnalizeaza radarele pot creste agresivitatea rutiera

Gheorghe Grecu este acuzat de procurori ca, in perioada 2010 - 2015, a inlesnit si l-a ajutat pe inculpatul Toni Grebla in savarsirea faptei de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia (de senator si judecator de Curte Constitutionala). Concret, acesta ar fi acceptat sa actioneze in mod ocultat si disimulat in sensul asumarii, in mod nereal, a calitatii de proprietar al fermei din Gorj, efectuand pentru Grebla diferite acte de gestionare si administrare a fermei, inclusiv operatiuni financiare ca acte de comert (negocieri, contracte s.a.).

In perioada respectiva, Grecu a obtinut ca folos propriu, din activitatea prestata, contravaloarea veniturilor salariale, in cuantum total de 34.335 lei. Aceste beneficii salariale necuvenite au fost platite de Mihai Prundianu prin Asociatia Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia, mai spun procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza asupra bunurilor apartinand lui Grebla, Bircina si Grecu.Procurorii mai precizeaza ca in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala pentru alte fapte fata de Ion Bircina si Horia Hahaianu, director la Transelectrica, insa cauza a fost disjunsa in legatura cu aceste fapte. De asemenea, se va disjunge cauza in vederea continuarii cercetarilor fata de suspectii Iulian Iancu si Lucian Sova, ambii deputati cu functie de conducere in PSD.

Ion Bircina este un personaj controversat, avand mai multe dosare penale. De altfel, in octombrie 2012, Bircina a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alti trei parteneri de afaceri de-ai sai, pentru ca ar fi oferit mita de peste o jumatate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, in perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In iulie 2013, Bircina a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in acest dosar, in timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. In prezent, dosarul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce magistratii au stabilit ca Tribunalul nu era competent sa judece cauza, intrucat fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenta Curtii de Apel.

Retrospectiva 2018: Klaus...
Citeste si: Retrospectiva 2018: Klaus Iohannis, la al patrulea an de mandat

Toni Grebla este cercetat in libertate, dupa ce judecatorii instantei supreme au respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a fostului judecator constitutional.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
CNIPMMR sustine referendumul din 26 mai