8 Ianuarie 2019

Anca Jurma nu mai vrea un nou mandat la sefia DNA



Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni, ca Anca Jurma a renuntat la sefia DNA.

Anca Jurma, procurorul – sef interimar al DNA, a renuntat luni sa mai solicite prelungirea mandatului la conducerea institutiei, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acesta a mai spus ca CSM a luat act de decizia Ancai Jurma si urmeaza ca sectia de procurori a CSM sa desemneze un nou interimar in sedinta de saptamana viitoare, noteaza Digi24.

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii urmau sa decida luni asupra numirii provizorii a unui procuror-sef interimar la Directia Nationala Anticoruptie. Perioada de 6 luni de interimat a Ancai Jurma expira marti, iar in discutie se afla prelungirea acesteia. Numai ca Anca Jurma a anuntat in CSM ca nu mai doreste sa fie sef interimar al DNA. Prin urmare, la Directia Nationala Anticoruptie urmeaza sa fie numit un alt interimar, a anuntat ministrul justitiei, Tudorel Toader la iesirea de la sedinta CSM. El a precizat ca stabilirea unei noi propuneri pentru conducerea interimara DNA se va stabili intr-o sedinta ulterioara a CSM.

O decizie de prelungire a delegarii Ancai Jurma fusese amanata la finalul anului trecut, dupa ce in presa a aparut inregistrarea unei discutii dintre procurorul-sef interimar al DNA si o subalterna. Cele doua vorbeau despre o stare generala de demobilizare in parchetul anticoruptie. Anca Jurma a precizat ca discutia a fost despre gasirea unor cai de revitalizare a activitatii. A spus si ca nu i-a fost cerut acordul pentru ca aceasta discutie sa fie inregistrata.

Recent, a aparut o alta inregistrare, de data aceasta a unei discutii care ar fi avut loc intre procurori ai DNA Oradea. Acestia vorbeau, la inceputul anului trecut, despre urmarirea penala a unui judecator. Sectia speciala pentru magistrati a deschis un dosar, in acest ultim caz.

Sectia pentru procurori a CSM se reuneste in sedinta luni, de la ora 13:00, iar pe ordinea de zi publicata se regasesc mai multe note ale Directiei resurse umane si organizare, care vizeaza eliberari sau mentineri in functie, dar si delegari sau prelungire a unor delegari in functie. Intre acestea se afla si Nota Directiei resurse umane si organizare privind propunerea de delegare in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a procurorului Anca Jurma.

Anca Jurma a preluat in 12 iulie 2018 mandatul de procuror-sef interimar al DNA, dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost demisa de presedinte, ca urmare a deciziei in acest sens pronuntate de Curtea Constitutionala.



Citeste si