11 Februarie 2019

Sindicatul Promedica: Cazul falsului chirurg arata managementul defectuos al unitatilor private unde prioritara e partea financiara



Sindicatul Promedica sustine ca diploma si parafa de medic nu ii dau unei persoane drept de libera practica a medicinei iar in cazul falsului medic chirurg italian nu se aduce in discutie problema principala, care este managementul defectuos al unitatilor medicale private in care acesta a lucrat si in care partea financiara a fost prioritara fata de un act medical neautorizat, potrivit Agerpres.

"In urma anchetei demarate de Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) pentru verificarea modului in care a fost eliberat codul de parafa in cazul falsului chirurg Matteo Politi, Ministerul Sanatatii a declarat descoperirea a unui caz similar. Avand in vedere aceste constatari, reprezentantii sindicatului Promedica trag inca un semnal de alarma cu privire la dreptul de a practica medicina in Romania si specifica un fapt extrem de important de stiut: diploma si parafa nu dau drept de libera practica! Dreptul de a practica medicina in Romania este dat de organismul profesional al medicilor - Colegiul Medicilor din Romania", precizeaza conducerea Sindicatului Promedica intr-un comunicat de presa remis sambata.

Potrivit sursei citate, nici Ministerul Educatiei si nici Ministerul Sanatatii nu dau drept de practica medicala.

"Cum in cazul italianului care a profesat in Romania, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) nu a dat avizul de libera practica (ALP), putem trage concluzia ca dreptul de a presta activitate medicala a fost dat, in acest caz mediatizat, de operatorul acreditat pentru asta (cele patru unitati in care a operat respectiva persoana)", sustine Promedica.

Din datele cunoscute pana in acest moment reiese ca falsul chirurg italian a lucrat cu acordul clinicilor in conditiile in care prima hartie pe care trebuia sa o prezinte era autorizatia de libera practica. "In consecinta, ridicam un mare semn de intrebare: de ce nu s-a adus in discutie problema principala, adica modul de management defectuos al acelor unitati private in care partea financiara a fost prioritara fata de un act medical neautorizat", se mai spune in comunicat.



Citeste si