12 Februarie 2019

APADOR-CH vrea modificarea Legii Politiei: In fiecare an din ultimii trei, cate un om nevinovat a murit de glontul Politiei



Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) solicita modificarea urgenta a legii politiei (218/2002) si a legii armelor de foc (17/1996) in sensul interzicerii exprese, fara niciun dubiu, a folosirii armelor de foc pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contraventii, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Asociatia atrage atentia ca, in fiecare an din ultimii trei, cate un om nevinovat a murit de glontul politiei. De asemenea, aceasta reaminteste IGPR sa-si doteze angajatii cu tasere si sa-i invete sa opreasca masinile in trafic utilizand benzi cu tepi, nu gloante trase in trecatori.

Socilitarea APADOR-CH vine dupa ce o femeie de 59 de ani din localitatea Alunis, judetul Mures, a fost impuscata in cap, din greseala, vineri seara, de unul dintre politistii Sectiei de Politie Rurala nr. 6 Brancovenesti, care a tras un foc de arma asupra unui autoturism care nu a oprit la semnal, noteaza G4Media.

”Contraventiile sunt fapte de gravitate minora, sub pericolul pe care-l reprezinta infractiunile, iar folosirea armelor de foc pentru prinderea unui contravenient (de regula, este vorba despre contraventii prevazute de legislatia rutiera) produce mai multe prejudicii pentru societate, decat beneficii. Aceasta deoarece exista un risc ridicat, de suficiente ori concretizat, de ranire sau ucidere a unor persoane care se afla intamplator in spatiul public, fara nicio legatura cu respectiva contraventie”, se precizeaza in comunicat.

Asociatia aminteste ca cel mai recent episod de acest gen s-a intamplat la data de 8 februarie 2019, in judetul Mures, cand un pieton a fost grav ranit la cap de un glont tras de catre un politist care incerca sa opreasca un autoturism. Autoturismul nu oprise la semnalul echipajului de politie, fapta care constituie contraventie, nu infractiune. Astfel ca, din cauza teribilismului unui sofer, care va primi doar o amenda contraventionala, o persoana nevinovata, complet straina de acel incident, se afla la spital, intre viata si moarte.

”APADOR-CH reaminteste ca acesta nu este singurul caz in care folosirea armelor de foc a produs mai multe prejudicii decat beneficii. Exista numeroase alte cazuri. Cel mai recent a fost in luna martie 2018, in Vaslui, cand un sofer a fost impuscat in cap de un politist, care, initial, a sustinut ca arma i s-a descarcat accidental. In acel caz, daca in loc de pistol cu glont, politistul ar fi fost dotat cu un taser, decesul nu s-ar mai fi produs. Nu ar fi avut de suferit nici victima si nici, in cele din urma, politistul. Conform statisticilor furnizate de IGPR la cererea APADOR-CH, numai in ultimii trei ani cate un om a murit de glontul politiei. Chiar daca cifrele nu sunt mari, ele ar trebui sa nu existe deloc, pentru ca nimeni nu si-ar dori sa fie acel 1 din fiecare an”, mai precizeaza asociatia in comunicat.

In acest context, APADOR-CH reitereaza public Ministerului Afacerilor Interne solicitarea, pe care a mai facut-o si alta data, de a reevalua politica de dotare cu arme de foc a politistilor. Este necesar ca armele de foc sa ramana doar in dotarea fortelor speciale de interventie ale politiei, iar restul politistilor, inclusiv cei de la politia rutiera, ar trebui dotati cu pistoale neletale, cu electrosocuri („tasere”).

”Taserele nu ofera mari sanse de a opri autoturismele, dar, in mod sigur, nu ucid oameni. Pentru oprirea autoturismelor se pot folosi „benzile cu tepi” sau alte metode specifice, care nu pun in pericol viata celorlalti si care ar trebui asimilate in Romania. Chiar si in lipsa autostrazilor”, conchide APADOR-CH.



Citeste si