Directia de Sanatate Publica din Bucuresti a anuntat Ministerul Sanatatii ca a verificat 10 unitati sanitare private din municipiul Bucuresti, ca urmare a aparitiei in mass-media a informatiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew in aceste structuri, dar si a informatiilor primite la numarul de telefon pus la dispozitie, potrivit unui comunicat de presa al MS.

Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis inchiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendare a activitatii pentru alte 3 clinici medicale si au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 72.200 de lei.

Mai mult, inspectorii sanitari au constatat ca in cazul a doua dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfasura activitate medicala, una dintre unitati fiind in reamenajare, iar in cadrul celeilalte desfasurandu-se activitati de import-export (comert cu ridicata de produse farmaceutice).

Ministerul Sanatatii sustine ca acolo unde au fost aplicate sanctiuni financiare si inchis/suspendat activitatea au fost inregistrate mai multe nereguli:

 • nerespectarea structurii spatial functionale;
 • prezentarea documentelor medicale pentru consultatiile medicale efectuate de Matteo Politi, fara documente care sa certifice calitatea de medic;
 • nu se asigura dotarea minima obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reparatorie;
 • nerespectarea ritmului de evacuare a deseurilor medicale periculoase;
 • identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depasit.
 • lipsa din dotarea unitatiilor a produselor biocide specifice dezinfectiei miinilor personalului si instrumentarului;
 • lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hartie-plastic;
 • lipsa evidentei activitatii de sterilizare si a personalului calificat pentru aceasta activitate;
 • neefectuarea verificarii tehnice a aparaturii de sterilizare;
 • existenta materialelor sanitare si a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat;
 • lipsa grafice zilnice orare cu operatiunile de curatenie/dezinfectie efectuate pentru fiecare incapere si intre interventii;
 • nerespectarea structurii autorizate (sala recoltari probe biologice a fost transformata in depozit, lipsa vestiar/garderoba pacienti);
 • nerespectarea de catre personal a precautiunilor universale, protocoalele si procedurile de lucru;
 • identificarea in sala de operatii de instrumentar si material moale nesterile (cu termen de valabilitate depasit).

La data controlului, intr-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizatiei sanitare de functionare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal si nici iluminatul natural.

In cazul clinicii care a fost inchisa, unitatea acorda consultatii medicale desi avea emisa Decizia de Suspendare a Activitatii nr. 36/02.09.2018, inca din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificarile sunt in curs de desfasurare, ele nefiind finalizate.

Conducerea DSPMB a anuntat MS ca a depus deja plangere penala impotriva angajatilor care au intocmit si verificat codurile de parafa.

In perioada urmatoare, inspectorii sanitari vor continua verificarile si la alte unitati de acest tip.

Citeste si:
Trei functionari DSP Bucuresti, acuzati ca l-au ajutat pe Matteo...
Trei functionari DSP...

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri