In prag de epidemie de gripa, romanii au luat cu asalt cabinetele medicale. Cum multe dintre spitalele si cabinetele medicale de stat sunt supra-aglomerate, alternativa oferita de serviciile medicale private atrage tot mai multi romani. Dovada ca afacerile acestor companii au crescut, fata de 2007, cu aproape 500%, arata o analiza KeysFin.

Chiar daca asistenta medicala este gratuita pentru angajatii romani, tot mai multi aleg sa isi trateze problemele de sanatate in sistemul privat. De la analize la operatii complicate, companiile private din sectorul medical au ajuns, in 2019, sa ofere mare parte din serviciile necesare populatiei.

Principalul argument cu care se prezinta in fata clientilor il reprezinta calitatea serviciilor. Confortul si aparatura performanta, timpul de asteptare redus, atentia alocata igienizarii, profesionalismul angajatilor sunt doar cateva dintre elementele, care puse in balanta cu infectiile intraspitalicesti si lipsa dotarilor din spitalele de stat au determinat romanii sa aleaga alternativa oferita de spitalele si clinicile private.

Asa s-a ajuns ca afacerile din sectorul serviciilor medicale private sa tinteasca, in 2018, nivelul de 11 miliarde de lei, de la 9,7 miliarde de lei in 2017. Potrivit analizei KeysFin, business-ul din acest sector a crescut cu 21,3% fata de 2016 respectiv cu 472% fata de 2007. Profitul net al retelelor de clinici private a crescut cu 29% fata de 2016 si cu 420% fata de 2007, la 1,5 miliarde de lei in 2017.

"In 2018, piata serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, dovada ca numarul de companii s-a mentinut la aproape 15.000, in scadere cu numai 1,5% fata de 2016. Fata de 2007, evolutia este una impresionanta – sunt cu aproape 90% mai multe companii decat acum 12 ani’’, afirma analistii KeysFin.

Potrivit acestora, 2019 va aduce, cel mai probabil, o continuare a consolidarii pietei, achizitiile si fuziunile urmand sa fie in prim-plan.

"Dezvoltarea retelelor de clinici private va continua in acest an prin absorbtia cabinetelor independente, iar marii jucatori isi vor consolida prezenta in comunitatile urbane prin extinderea serviciilor, de la analize si operatii la asigurari medicale”, estimeaza expertii.

Potrivit datelor KeysFin, in sectorul medical privat activeaza, in prezent, peste 65.000 de angajati, in crestere cu 2,1% fata de 2016 si cu 122% fata de 2007. Costul mediu cu forta de munca a crescut cu 22% fata de 2016 la aproape 39.000 de lei per angajat in timp ce productivitatea muncii a avansat ceva mai lent, cu 19%, la peste 147.000 de lei per angajat in 2017.

"2019 va aduce, cel mai probabil, o accentuare a bataliei pe resursele umane. Intr-un sector in care concurenta este acerba, extinderea serviciilor, atat din punct de vedere calitativ cat mai ales cantitativ (noi clinici, cabinete, servicii etc.) va fi conditionata de disponibilitatea personalului (medici, asistenti etc.). Nivelul salarial si conditiile de munca vor reprezenta tot mai mult o alternativa viabila pentru personalul de la stat care nu a dorit sa faca pasul spre clinicile din Occident”, estimeaza analistii.

Topul clinicilor private

2017 a adus CENTRUL MEDICAL UNIREA SRL pe primul loc in topul afacerilor din sectorul medical. Compania controlata de luxemburghezii de la Royal Capital Investments, care administreaza local reteaua Regina Maria, a depasit MED LIFE SA, raportand afaceri de 381 milioane de lei (3,9% din totalul pietei) fata de 379 milioane de lei, cat a inregistrat MedLife.

Pe locul III s-a situat SANADOR SRL, companie cu capital 100% romanesc, care a raportat o cifra de afaceri de 289,6 milioane de lei, adica 3% din total.

Sanador este urmata de FRESENIUS NEPHROCARE ROMANIA SRL, DIAVERUM ROMANIA SRL, SYNEVO ROMANIA SRL, DELTA HEALTH CARE SRL, CENTRUL MEDICAL POLICLINICO DI MONZA SRL, AVITUM SRL si GRAL MEDICAL SRL.

Pe ansamblu, cele mai mari 10 companii au generat peste 23% din cifra de afaceri totala. De mentionat este ca Delta Health Care SRL este controlata tot de liderul topului, CMU, companie care astfel isi consolideaza pozitia in top 10.

In ceea ce priveste profitabilitatea, SYNEVO ROMANIA SRL este cel mai profitabil jucator din piata serviciilor medicale private, cu un rezultat pozitiv de 24 de milioane de lei in 2017. In clasament urmeaza FRESENIUS NEPHROCARE ROMANIA SRL si HIPERDIA SA cu 16,1 respectiv 13,4 milioane de lei.

"Cu un ROE de peste 40%, serviciile medicale private au ajuns sa reprezinte una dintre cele mai rentabile afaceri din perspectiva randamentului obtinut de actionari. Este o industrie in care investitiile pe termen lung sunt masive si cu o capitalizare peste medie, care a depasit inca din 2016 nivelul de rentabilitate ante-criza (2007, de 34,8%). Raportul dintre activele imobilizate si cele totale in cazul celor mai mari investitii depaseau in 2017 pragul de 60% (mult peste media economiei) semnal ca politica agresiva de investitii va continua’’, estimeaza analistii de la KeysFin.

La nivel regional, cele mai multe clinici se afla in Bucuresti (cifra de afaceri de 4,5 miliarde de lei), Brasov (488 milioane de lei), Timis (469 milioane de lei), Cluj (404 milioane de lei) si Constanta (334 milioane de lei). Impreuna, Capitala si cele patru judete au generat peste 64% din cifra de afaceri totala in 2017.

O piata cu un potential semnificativ

Potrivit analistilor de la KeysFin, piata serviciilor medicale private are un potential semnificativ. Dezvoltarea economica accelerata, reliefata prin extinderea serviciilor si imbunatatirea nivelului de trai (cresterea veniturilor clientilor) si imbatranirea populatiei vor face ca necesarul de servicii medicale sa creasca semnificativ in urmatorii ani.

Potrivit datelor Institutului de Monitorizare si Evaluare a Sanatatii (IHME), daca in 2015 cheltuielile pentru sanatate erau de 1.128 de dolari/persoana, pana in 2040 acestea ar urma sa ajunga la peste 3.085 de dolari. Desi vom aloca mai putini bani decat bulgarii (3435 dolari) sau ungurii (3723 dolari), ii vom depasi pe ceilalti vecini ai nostri din Serbia, Ucraina si Moldova. Spre comparatie, statele dezvoltate, cum este si Austria, vor investi aproape dublu (6654 dolari).

"Intr-o tara in care sporul natural este tot mai redus, iar imbatranirea populatiei a atins un nivel ingrijorator, nevoia de servicii medicale va fi tot mai mare. In absenta unor alocari substantiale pentru constructia de spitale, clinici si dezvoltarea de servicii de asistenta, pare tot mai probabila alternativa inglobarii serviciilor medicale private in sistemul asigurarilor medicale de stat. Mai simplu spus, nu este exclus ca, in viitor, statul sa fie nevoit sa foloseasca clinicile private pentru a-si acoperi necesarul, iar platile sa fie facute de la bugetul public.’’, estimeaza analistii.

Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 86: Activitati referitoare la sanatatea umana. Toate cifrele sunt exprimate in lei iar datele au fost extrase in ianuarie 2019. Estimarile au la baza rata medie anuala, calculata pe o perioada de cel putin 5 ani.

Sursa foto: Shutterstock / Gorodenkoff

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri