Metrorex va lansa saptamana viitoare o licitatie pentru achizitionarea a 13 trenuri noi pentru Magistrala Drumul Taberei, potrivit directorului general Dumitru Sodolescu.

Institutia a mai organizat o licitatie in acelasi scop, in 2013-2014, dar procedura a intrat in atentia DNA si a fost anulata de Consiliul National de Solutionare a Contestantiilor (CNSC).

Inca de zilele trecute, Asociatia Pro Infrastructura (API) anunta ca documentatia pentru cumpararea de trenuri noi care sa fie folosite pe Magistrala 5 de metrou - intre Statia Eroilor 2 si Raul Doamnei - urmeaza sa se lanseze in curand.

La solicitarea Ziare.com, directorul general al Metrorex, Dumitru Sodolescu, a declarat ca aceasta licitatie va fi lansata chiar saptamana viitoare. Prin intermediul procedurii, societatea va incerca sa gaseasca un furnizor care sa ii livreze, contra sumei 420 de milioane de lei, 13 trenuri noi.

Vezi si: Cele mai importante doua obstacole care stau in calea metroului din Drumul Taberei

Societatea a mai lansat, in 2013-2014, o astfel de procedura, prin intermediul careia isi dorea sa cumpere 51 de trenuri noi, cu care sa poata acoperi intregul traseul al M5, dintre statiile Pantelimon si Raul Doamnei.

Licitatia respectiva a fost castigata de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), dar in urma cotestatiilor depuse de alte societati participante la procedura, DNA a inceput sa ancheteze licitatia, suspectand ca aceasta a fost trucata. Rezultatele cercetarilor le-au atras, pana la urma, si condamnari unora dintre membrii comisiilor de licitatie ai Metrorex.

In cele din urma, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis anularea licitatiei.

Licitatia pe care Metrorex o va lansa saptamana viitoare va fi una de durata. E nevoie de un termen de depunere a ofertelor, de o perioada de evaluare si de inca una in care sa se solutioneze eventualele constestatii care s-ar putea depune.

Tocmai de aceea - dupa cum a declarat anterior Dumitru Sodolescu - pe Magistrala 5 de metrou se vor introduce, initial, 10 trenuri Bombardier din actuala flota a societatii.

Lucrarile la metroul din Drumul Taberei vor fi gata in luna octombrie a acestui an, dar inca nu este sigura data la care va putea fi folosit de calatori, pentru ca a doua contestatie a sistemului de automatizare si siguranta a circulatie este suspendata de Curtea de Apel Bucuresti. Daca instanta va solutiona dosarul in regim de urgenta, in maximum doua luni, si va da o decizie favorabila Metrorex, iar constructorul va reduce termenul de implementare a sistemului de automatizare a traficului de la noua la sase luni, Magistrala 5 va putea fi data in functiune pana la finalul acestui an. In caz contrar, bucurestenii mai au de asteptat.

Magistrala 5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (Opera), inclusiv Valea Ialomitei, este compusa din 10 statii de metrou si un depou, avand o lungime totala de 6,8 km. Valoare totala reactualizata conform devizului general este de 3,2 miliarde de lei. O parte din bani vin de la Banca Europeana de Investitii (BEI), mai exact 1,8 miliarde de lei (395 de milioane de euro), in urma semnarii contractului de co-finantare a proiectului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri