Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele Asociatiei "Daruieste viata", ONG-ul care construieste primul spital oncologic pediatric din Romania, acuza Ministerul de Finante de "un atac in stil mafiot", care ar putea bloca spitalul.

Intr-o postare pe pagina de Facebook, Oana Gheorghiu explica faptul ca ministrul Eugen Teodorovici a adoptat un ordin abuziv prin care toate ONG-urile sunt obligate sa se inscrie pana la 1 aprilie 2019 intr-un Registru nou creat la ANAF. La inceputul zilei, insa, registrul nu exista, iar activitatea oricarei organizatii neguvernamentale putea fi suspendata.

In jurul pranzului, ANAF a publicat formularul electronic al declaratiei 163, cel pe care ONG-urile trebuie sa-l completeze, insa fondatoarele "Daruieste viata" atrag atentia ca problema nu este rezolvata in totalitate, pentru ca ANAF are la dispozitie 10 zile sa analizeze cererea.

"Asadar, sa zicem ca tu ai anticipat si strans toate documentele desi nu era nimic clar si il depui tot azi, dar cel putin 10 zile de acum incolo NU vei figura in Registru. Asa se lucreaza! De aceea avem si strazi, si scoli, si spitale", scrie Oana Gheorghiu.

Inca de dimineata, Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu avertizau asupra situatiei din sistem cu privire la Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

"A inceput atacul direct la ONG uri. Un atac in stil mafiot: esti obligat sa indeplinesti reguli care nu pot fi indeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL, pe care 250.000 de oameni il construiesc.

Ministrul Eugen Teodorovici, a dat, pe 15 martie, fara respectarea termenului legal de dezbatere publica, un ordin abuziv, prin care ONG urile trebuie sa indeplineasca o procedura birocratica: sa depuna, iar si iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, sa faca dovada ca nu au datorii la stat (desi ANAF are toate situtiile la indemana si-ti blocheaza imediat conturile in caz ca n-ai platit la timp) si, cireasa de pe tort, sa declare pe propria raspundere ca fac ce zic ca fac, ca si cum din start se prezuma ca ong urile una zic si alta fac", scrie Oana Gheorghiu.

De asemenea, ea atrage atentia ca procedura este absurda si inutila, pentru ca declaratia electronica pe care au obligatia ONG-urile sa o depuna, pentru a figura in Registru si a putea in continuare sa obtina donatii si sponsorizari, nu exista pe site-ul ANAF.

"E o actiune manipulativa fara precedent, realizata de Ministerul Finantelor Publice. Nicio institutie publica nu a mai facut pana acum o lege doar ca sa distruga anumite entitati. Caci in momentul in care dai o lege dar nu si mijloacele prin care aceasta sa fie respectata este clar ca vrei sa DISTRUGI.

Cand statul isi ataca proprii cetateni, cand ministri fac legi pentru a distruge organizatii, democratia e doar un cuvant lipsit de continut, iar dictatura e la un pas distanta", scriu fondatoarele "Daruieste viata" .

Cum s-a schimbat legea?

Toate ONG-urile sunt obligate sa se inscrie pana la 1 aprilie 2019 intr-un Registru nou creat la ANAF, in urma OUG 25/2018. Problema e ca acest registru nu exista, el nu a fost creat inca de ANAF, iar multi reprezentanti ai societatii civile au inceput sa protesteze fata de modul in care guvernul trateaza ONG-urile. Motivul? Orice ONG neinregistrat pana la 1 aprilie, cum cere legea, va putea avea activitatea suspendata pentru ca nu a respectat legea, dar legea nu poate fi respectata pentru ca nu exista inca Registrul in care ONG-urile trebuie sa se inscrie, scrie G4Media.

O alta problema este ca inscrierea in Registrul ONG-urilor presupune o serie de acte birocratice absolut inutile, care sa certifice lipsa datoriilor, existenta bilanturilor si faptul ca un ONG nu e inactiv fiscal – adica date pe care ANAF le are deja la dispozitie in bazele sale de date. Pentru fiecare ONG insa, obtinerea acestor date va insemna zile intregi pierdute la ghisee. In plus, fiecare ONG trebuie sa sa mai depuna o cerere la organul fiscal de care apartin, plus o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituit acel ONG.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri