ANAF renunta la ideea de a cere detalii despre identitatea persoanei care face cumparaturi cu cardul

Ministerul Finantelor Publice si ANAF sa inlocuiasca, in contextul introducerii caselor de marcat electronice, solicitarea de raportare a unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului cardului, cu solicitarea comunicarii detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate de catre o persoana fizica la comerciant prin intermediul POS.

WALL-STREET.RO a scris anterior, citand surse, ca Ministerul Finantelor si ANAF au renuntat la intentia de a solicita numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului cardului, intrucat ANAF detine deja aceste informatii despre persoanele care detin conturi bancare si poate, astfel, sa coreleze anumite date pe care le va colecta de la comercianti cu cele pe care le detine deja.

"Scopul proiectului aflat in dezbatere publica privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale este acela de a permite ANAF monitorizarea tranzactiilor si a fluxurilor de bani utilizati pentru plata bunurilor sau serviciilor achizitionate. Avand in vedere inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale, in proiect se va inlocui solicitarea de raportare a unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card, cu solicitarea comunicarii detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Proiectul aflat in dezbatere publica, ceea ce inseamna ca autoritatile primesc sugestii pentru eventuale modificari, are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor ce nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.

Propunerea vizeaza corelarea datelor inregistrate pe bonul fiscal transmis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului. De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile in cazul in care casele electronice de marcat intrerup transmiterea de informatii catre ANAF (defectiune, suspendare servicii internet, pana de curent, rea intent ie etc).

Citeste si:
Moș Crăciun vine mai devreme anul acesta și trece și pe la ANAF
Moș Crăciun vine mai devreme...

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Wall-Street ca in urma consultarilor cu bancile, Ministerul Finantelor Publice analizeaza sa renunte la punctele g) si i) ale articolului 4, alineatul 3, din anexele la Hotararea vizand modificarea si completarea normelor metodologice.

Potrivit proiectului publicat la mijlocul lunii iulie, in cazul platilor electronice efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei va comunicaANAF, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta si urmatoarele date:

a) ID terminal;
b) ID comerciant;
c) numarul bonului fiscal;
d) valoarea bonului fiscal;
e) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
f) institutia acceptanta;
g) numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii;
h) cod autorizare plata;
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului.

Citeste si:
Ministrul Finanţelor: Este ilegal să prezentăm bugetul pe 2021
Ministrul Finanţelor: Este...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri