Trei elevi ai Colegiului National "Gheorghe Lazar”, liceul unde o eleva a murit in urma unei meningite meningococice fulminante, au fost depistati pozitiv cu Neisseria meningitidis, dar sunt purtatori clinic sanatosi, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

"In data de 18 aprilie, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) a testat 61 de elevi si 10 profesori ai liceului din Capitala unde frecventa cursurile tanara care a decedat in urma unei meningite meningococice fulminante. In cazul unuia dintre elevii testati, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolata cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fara capacitate patogena. De asemenea, mentionam ca elevul nu a fost in contact direct nemijlocit cu eleva decedata. In data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, in doza unica. In urma comunicarii rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtator clinic sanatos si avand in vedere contextul epidemiologic la data respectiva (tulpina virulenta), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian si i s-a administrat tratamentul necesar starii de purtator, tratament instituit de specialistii Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”. Dupa tratament se va repeta exudatul na o-faringian", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Retail jobs

De asemenea, in comunicat de mai precizeaza ca in afara testelor efectuate de DSPMB au solicitat testarea si alte persoane, printre care si doi elevi ai Liceului Gheorghe Lazar care au fost depistati pozitiv – clinic sanatos.

"Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt si doi elevi ai Liceului 'Gheorghe Lazar' care, in urma testelor efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babes", au fost depistati pozitiv - clinic sanatos. Mentionam ca cei doi tineri nu au facut parte dintre contactii directi ai tinerei care a decedat (sunt elevi in alta clasa). Si in aceste cazuri, pe masura ce au fost depistate, in 23 si 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian si a fost administrat tratamentul starii de purtator", precizeaza aceeasi sursa.

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca profilaxia cu antibiotic administrata la contactii directi elimina eventuala stare de portaj.

Citeste si:
TenarisSilcotub a oferit peste 200 de burse elevilor din liceele...
Burse pentru elevi:...

"Portajul meningococului este o stare normala pentru 10-20% din populatie, nu este responsabil de producerea bolii, care apare cu o incidenta in jur de 1 la 100.000 de persoane", afirma MS.

"Un alt caz de infectie cu meningococ a fost confirmat in 22 aprilie, in judetul Botosani. In acest caz, pacienta se afla sub tratament si evolutia este buna. In cursul zilei de 23 aprilie, autoritatile sanitare au confirmat al treilea caz de infectie cu meningococ la o eleva din judetul Vaslui. In acest caz, tanara a dezvoltat o forma fulminanta a infectiei, care a dus la deces", se mai arata in comunicat.

Meningita meningococica se transmite pe cale aeriana doar in urma unui contact apropiat cu persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu supravietuieste in mediu, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si la uscaciune.

Citeste si:
Suspiciuni de meningita meningococica in doua judete din Romania
Suspiciuni de meningita...

In Romania au fost inregistrate doar cazuri izolate, fara legatura intre ele. Contactii au fost testati de autoritatile de sanatate publica si au primit profilaxie cu antibiotic.

Anual, in tara noastra sunt diagnosticate cateva zeci de cazuri, dintre care circa 20% se soldeaza cu decese.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri