Peste 400 de familii din judetul Calarasi nu au avut curent electric, miercuri, dupa tornada care s-a produs marti seara, in zona Drajna - Dragalina. Din cauza vantului foarte puternic, un autocar in care se aflau 40 de persoane s-a rasturnat pe autostrada A2, in localitatea Brancoveni, judetul Calarasi. Miercuri, Raed Arafat, seful DSU, a raspuns criticilor potrivit carora Ro-Alert ar fi trebuit sa avertizeze populatia cu privire la tornada din Calarasi.

Peste 400 de case din 7 localitati din judetul Calarasi au ramas fara curent electric, dupa ce in zona s-a format, marti, o tornada impresionanta. Au fost semnalate probleme in localitatile Dragalina, Gradistea, Jegalia, Modelu, Perisoru si Roseti.

Echipele E-Distributie Dobrogea si ale contractorilor societatii au remediat majoritatea avariilor provocate de conditiile meteo severe din seara zilei de marti, vant puternic cu aspect de vijelie (fenomene de tornada), care au afectat functionarea retelei de distributie de energie electrica inclusiv prin caderea de vegetatie sau alte corpuri straine peste liniile electrice, a transmis Enel Romania intr-un comunicat.

Arafat: Sistemul Ro-Alert nu este radar meteo care sa avertizeze despre fenomene inainte ca ele sa apara

Raed Arafat, seful DSU, a raspuns criticilor potrivit carora Ro-Alert ar fi trebuit sa avertizeze populatia cu privire la tornada de marti din Calarasi si precizeaza ca sistemul nu este radar meteo, meteorologii fiind cei care care interpreteaza datele si emit alerte privind fenomene periculoase.

”Unii au inceput sa atace sistemul Ro-Alert de parca sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie sa avertizeze despre fenomenele meteo inainte ca ele sa apara. Cred ca este momentul sa clarificam din nou, si cat de detaliat posibil, cum functioneaza acest sistem. La nivelul fiecarui dispeceratul ISU judetean, precum si la nivelul IGSU si al DSU, exista terminale de activare Ro-Alert; Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de catre ofiterul de serviciu care alege zona in care populatia trebuie sa fie avertizata, in vederea instiintarii despre un fenomen sau situatie periculoasa iminenta; Ca sa activam sistemul Ro-Alert, trebuie in primul rand sa aflam despre faptul ca situatia respectiva urmeaza sa aiba loc sau cel putin faptul ca fenomenul este in desfasurare; Pentru cei care nu cunosc inca, DSU si IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZA DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM”, a scris Raed Arafat, pe Facebook.

Arafat mai spune ca alerta este emisa daca echipele de interventie sunt sesizate de catre meteorologi sau de alta institutie despre un fenonem care pune viata cetatenilor in pericol.

”Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depisteaza singur fenomenele meteo sau alte situatii periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activeaza la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone si emiterea mesajului care sa ajunga concomitent si instantaneu la un numar cat mai mare de telefoane aflate in zona respectiva; Sa nu uitam ca mai este si aplicatia DSU, care este conectata la randul ei direct la ANM ca sursa de informare, si prin care se dau avertizari frecvente de cod galben, protocaliu sau rosu. In cazul judetului Calarasi s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu inaintea aparitiei <> si prin care populatia a fost avertizata ca vor fi fenomene extreme”, a mai explicat seful DSU.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri