Prima zi a lunii mai este sarbatoare legala, iar in aceasta zi angajatii trebuie sa primeasca liber de la serviciu, conform Codului muncii. Cu toate acestea, exista salariati care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala, iar acestora trebuie sa li se asigure anumite compensatii

Salariatii care nu pot beneficia de sarbatorile legale trebuie sa primeasca, la schimb, zile libere in urmatoarea luna. Daca nu se da liber de 1 mai, angajatorii trebuie sa achite un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, scrie avocatnet.ro.

Angajatorii care nu acorda salariatilor timp liber in zilele nelucratoare sau care nu-i recompenseaza pentru munca in respectivele zile risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei, conform actului normativ.

Pana la finalul anului vor mai fi inca opt zile libere legale, dar jumatate dintre acestea vor pica in weekend, asa ca angajatii se vor bucura doar de patru dintre ele: a doua zi de Rusalii (17 iunie 2019), Adormirea Maicii Domnului (15 august 2019), prima si a doua zi de Craciun (25 si 26 decembrie 2019).

Firmele care nu respecta...
Citeste si: Amenzi pentru nerespectarea drepturilor angajatilor temporari

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Trafic blocat pe un drum national si altul judetean din cauza vremii