Cea mai mare amenintare pentru tara in viitor, reprezinta coruptia, urmata imediat de o noua criza economica si un eventual razboi, arata un sondaj realizat de INSCOP. In opinia a peste 60% dintre romani, Rusia ramane principala amenintare la adresa securitatii Romaniei, iar Ungaria actioneaza pentru a obtine controlul asupra Transilvaniei. Aproape 85% dintre romanii doresc consolidarea parteneriatului cu SUA sau mentinerea sa la acelasi nivel, conform G4Media.

Intrebati care ar fi cea mai mare amenintare pentru Romania in viitorul apropiat, 35% dintre romani aleg coruptia, 18,9% o noua criza economica, 15,4% un eventual razboi in zona si 13,9% scandalurile provocate de clasa politica. 8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, 0,7% iredentismul unor tari din zona si 2,5% nu stiu sau nu raspund.

Deloc surprinzator, in topul tarilor vecine care pot fi considerate si prieten conduce Republica Moldova cu 78,5%, urmata de Bulgaria, cu 59% si Serbia cu 50%. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situeaza Ucraina si Ungaria cu 40%, respectiv 27,1%.

64,4% dintre romani considera ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii Romaniei si 62,6% ca Ungaria actioneaza pentru a obtine controlul asupra Transilvaniei, intr-o forma sau alta. 59,2% cred ca Romania ar trebui sa aloce mai multi bani de la buget pentru Aparare si 58,2% ca Ungaria se amesteca intr-un mod nepermis in treburile interne ale Romaniei.

Majoritatea romanilor (61,4%) este de parere ca NATO are interesul ca Romania sa fie un stat puternic. 57,1% sunt de aceeasi opinie in ceea ce priveste Republica Moldova, 53% in privinta Uniunii Europene si 49,6% in privinta SUA. Doar 17,4% dintre romani considera ca Ucraina are interesul ca Romania sa fie un stat puternic, in timp ce 30,6% sunt de parere ca statul vecin are interesul ca Romania sa fie un stat slab. 60,2% cred ca Ungaria are interesul ca Romania sa fie un stat slab si 65% sunt de aceeasi parere in privinta Rusiei.

33,6% din populatia Romaniei considera ca securitatea tarii este cel mai bine aparata de NATO, 24% de institutiile noastre de aparare si ordine publica (armata, serviciile secrete, politia), iar 12,6% considera ca nu reusim sa ne aparam in mod eficient nici singuri si nici cu ajutorul aliatilor nostri. In opinia a 9,7% dintre respondenti securitatea tarii este cel mai bine aparata de de Uniunea Europeana si a 9,2% de alianta cu SUA. 10,2% reprezinta non-raspunsuri.

In perioada urmatoare vor fi date publicitatii date cu privire la perceptia populatiei asupra bancilor si Bisericii, precum si consumul cultural al romanilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri