VIDEO Cum arata primul centru de excelenta in tratarea accidentelor vasculare cerebrale din Romania, inaugurat la Targu Mures

Primul Centru de Excelenta in Stroke (tratarea accidentelor vasculare cerebrale) din Romania a fost inaugurat in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, in parteneriat cu liderul mondial in tehnologie medicala, si va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 judete.

“Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 judete, existenta acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, in mod direct, de o terapie de inalta performanta, de top si, totodata, va oferi accesul la o echipa medicala pregatita pentru a gestiona situatiile de urgenta in cazul accidentului vascular cerebral (AVC) acut”, explica Dr. Lucian Marginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Interventionala din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Centrul de Excelenta in Stroke din Targu Mures este primul din Romania in care medicii vor folosi Softul Rapid, o platforma standardizata si complet automatizata cu ajutorul careia diagnosticul si criteriile de eligibilitate pentru includerea in tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc in maxim 2 minute.

“Acest soft prelucreaza imaginile fara echivoc, in 30 de secunde, maxim 2 minute, dandu-ne o situatie reala a starii creierului. Practic, ne arata acea zona din creier care nu este inca distrusa, este doar amortita si pe care, prin terapia pe care o initiem, putem sa o salvam. In acest sens, pacientul poate sa beneficieze, in mod real, dupa niste criterii bine stabilite, de sansa unei revascularizari. Totodata, rapiditatea si lipsa echivocului in gestionarea si analiza acestor imagini face o abordare cat mai corecta si eficienta a pacientilor cu AVC”, explica Dr. Lucian Marginean.

“Noi nu vom putea numai sa salvam vieti, vom reda societatii prin astfel de centru oameni valizi care sa se intoarca la campul muncii, in loc sa devina oameni dependenti care depind de familiile lor si de asistenta sociala”, declara Dr Raed Arafat, Secretar de Stat MAI, Coordonator SMURD.

Citeste si:
Medic: Nu e sănătos pentru copii să stea doar în faţa computerului
Medic: Nu e sănătos pentru...

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures va fi, astfel, unic in Romania atat din punctul de vedere al tratarii pacientilor cu AVC, cat si al echipei multidisciplinare care va prelua astfel de cazuri: “Alinierea Romaniei la standarde internationale, prin crearea acestui Centru de Excelenta in Stroke, inseamna o echipa multidisciplinara cu personal medical supraspecializat, care sa poata sa actioneze in urgenta, in timp util terapeutic, redand starea de bine a pacientului cu AVC acut. Inseamna, de asemenea, o infrastructura cu o dotare materiala, cu o aparatura performanta de ultima generatie si, nu in ultimul rand, inseamna un registru unic in care pacientii sa fie inclusi, pentru a putea cuantifica beneficiul activitatii noastre si necesitatea finantarii lor”, subliniaza Dr. Lucian Marginean.

“Infiintarea primului Centru de Excelenta in Stroke in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures reprezinta o onoare deosebita, pentru ca pune spitalul nostru pe harta medicinei europene, chiar a medicinei mondiale”, declara Dr. Claudiu PUIAC, Manager Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Centrul de Excelenta in Stroke din Targu Mures va gazdui in luna iunie unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei, sub forma unei manifestari stiintifice de amploare pentru neuroradiologii interventionisti, medici neurologi, anestezisti si urgentisti, la care vor fi prezenti profesorul Jacques Moret, parintele neuroradiologiei interventionale, si profesorul Laurent Spelle, pentru a impartati din experienta si cazuistica lor.

Citeste si:
Cîțu: Orice voce împotriva vaccinării subminează efortul de...
VIDEO | Cîțu: Orice voce...
Sursa foto: Captura Video Youtube
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri