Oradea, un municipiu cu peste 200.000 de locuitori, a realizat anul trecut proiecte in valoare de 40 de milioane de euro, din bani europeni si are in implementare 25 de proiecte care se apropie de suma de 150 de milioane de euro, prin care vrea sa creasca eficienta energetica in mai multe spitale, scoli si licee, sa restaureze monumente istorice, sa construiasca si sa extinda crese si gradinite.

In 2018, Oradea a cheltuit aproape 189 de milioane de lei, aproape 40 de milioane de euro, din bani europeni pentru doua mari proiecte: termoficarea si decongestionarea traficului, potrivit raportului de activitate detaliat al Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala din cadrul Primariei Oradea.

Anul trecut, Oradea a reabilitat sistemul de termoficare urbana pentru perioada 2009-2028, pentru a se conforma la legislatia de mediu si a creste eficienta energetica. Proiectul a costat aproape 119 milioane de lei, bani din Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Pentru sistemul de termoficare, Oradea s-a folosit de aproape 682.000 de lei de la Ministerul Dezvoltarii.

Pentru decongestionarea traficului si imbunatatirea mobilitatii populatiei pe coridorul transfrontalier de legatura Oradea - Bihorkeresztes, orasul din Vestul tarii a folosit 69,4 milioane de lei, bani din Programul de cooperare transfrontalier Ungaria-Romania. In oras s-a realizat o artera cu doua benzi care urmeaza sa devina magistrala municipala, ce va face legatura cu drumul national DN1 (Oradea-Cluj).

Ce proiecte sunt in derulare

In derulare se afla proiecte in valoare de aproape 700 de milioane de lei, adica aproape 149 de milioane de euro. O parte dintre proiecte vizeaza cresterea eficientei energetice a mai multor spitale, gradinite, scoli si licee. Cateva proiecte sunt destinate infrastructurii orasului si vizeaza modernizarea parcului de tramvaie, in valoare de 177 de milioane de lei, crearea unor trasee pietonale si imbunatatirea transportului public de persoane.

Pe plan cultural, se va restaura monumentul istoric Casa Darvas – La Roche (10,6 milioane de lei), se va restaura, conserva si reintegra in circuit Muzeul Francmasoneriei (5,6 milioane de lei) si se vor reabilita zidurile cetatii Oradea in vederea intorducerii in circuitul turistic (10,8 milioane de lei).

In plan educational, se vor extinde si se vor construi crese si gradinite si se va moderniza infrastructura educationala pentru invatamantul profesional si tehnic in cadrul Colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea – valoarea proiectelor urmand sa se ridice la 16,3 milioane de lei.

Proiecte depuse spre finantare in 2018

Primaria Municipiului Oradea are, in derulare, 25 de proiecte in valoare totala de 338,2 milioane de lei. Din numarul total de proiecte, sase se afla in etapa de semnare a contractului de finantare, iar restul sunt in etapa de evaluare.

Primaria asteapta semnarea contractelor de finantare pentru dotarea a doua spitale cu echipamente medicale, pentru imbunatatirea si dezvoltarea serviciilor de sanatate in cazul interventiilor medicale in situatii de urgenta din Bihor si pentru dezvoltarea incubatorului de afaceri "Cresc Oradea Mare".

Mai mult, primaria va semna contracte pentru construirea unui centru de zi pentru copiii proveniti din comunitatile marginalizate din Oradea (9,1 milioane de lei) si modernizarea infrastructurii pentru invatamantul profesional tehnic din cadrul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul.

In evaluare se afla proiecte pentru reabilitarea terminca a blocurilor de locuinte, pentru construirea de gradinite, pentru extinderea ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgenta Oradea si montarea unor statii de reincarcare pentru vehicule electrice.

Ce proiecte se pregatesc pentru finantare in 2019

Anul acesta, Primaria Oradea va depunde cereri de finantare pentru 11 proiecte, in valoare totala de 478,7 milioane de lei. Printre proiecte se numara dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transport rutier si feroviar in zona garii CFR din Episcopia Bihor (149,3 milioane de lei), reabilitarea sistemului de termoficare (147,9 milioane de lei) si extinderea numarului de crese si gradinite.

Sursa foto: Facebook Primaria Oradea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri