In Franta nu mai ai voie sa folosesti telefonul mobil in masina. Tot acolo nu ai voie sa dormi in masina, riscand amenzi usturatoare. In Japonia, una dintre cele mai evoluate tari din lume, nu ai voie sa fumezi DELOC pe strada, existand locuri ingradite, special amenajate, pentru asa ceva. In alte tari daca nu reciclezi selectiv, esti amendat fara discutii. Toate acestea, daca ar fi propuse in Romania de vreun partid politic, cel mai probabil ar fi insotite de un cor de proteste – “pai cum, mai e un pas pana la comunism, huooo!”.

Este exemplul propunerilor legislative ale USR – tigarile sa fie vandute doar in magazine specializate, pentru a limita expunerea copiilor la ele (lege existenta in multe state ale lumii evoluate), dar si amenzi pentru cei care fumeaza in masini cu minori. Aceste propuneri au fost amplificate, deformate si promovate intr-un cor de huiduieli, INCLUSIV de sustinatori ai USR.

“Pai cum sa-mi interzica mie ce fac cu viata mea?!”; “Mai e un pas pana la comunism, asa incepe!”; “Sunt multe lucruri care fac rau, hai sa interzicem si zaharul si dulciurile si alcoolul si gata!”; “Sa-si vada de ale lor si sa ma lase pe mine sa fumez linistit(a)!” – sunt doar cateva dintre reactiile vehemente din mediul online.

Ce s-a intamplat? Romanul a citit un titlu, a tras concluzia din acel titlu, a agravat propunerea legislativa (cu accent pe “propunere”) ducand-o pana la a se intelege ca partidul politic doreste nici mai mult, nici mai putin, INTERZICEREA completa a fumatului, si apoi a inceput sa critice.

Imagineaza-ti ca maine un partid va propune, ca in Franta, sa nu mai folosesti telefonul mobil in masina sau sa nu dormi in masini. Cum ar fi? “Ce le pasa lor daca dorm sau nu in masina?! Ce, e treaba lor!? E proprietatea mea!!!”. Sa nu mai vorbim de interzicerea fumatului pe strada, ar fi haos si probabil proteste in strada!

Ne dorim “o tara ca afara”. Ne place cand ne plimbam prin orase curate, fara poluare. Ne place sa fie ordine, frumos, apreciem cand oamenii nu arunca mucuri de tigari pe pavaj, dar apoi ne intoarcem la noi acasa si reincepem sa ignoram reguli de bun simt sau chiar legi deja stabilite – sa nu bei pe strada, sa nu arunci mizerii pe jos, printre altele.

Sta in “spiritul stramosesc al romanului” sa opuna rezistenta la schimbare. Sa protesteze daca ceva nu il avantajeaza pe el, ca individ, chiar daca este pentru un bine mai mare, pentru o tara mai civilizata. Ne place sa calatorim in tari civilizate, dar nu am vrea, deseori, sa ridicam un deget pentru a o face pe a noastra mai frumoasa. In continuare nu reciclam selectiv, in continuare nu atragem atentia celor care beau pe strada, fumeaza in parcuri de copii sau arunca mizerie in orase. In continuare nu atragem atentia autoritatilor cand acestia pun borduri peste borduri sau ignora gropi de sa-ti rupi piciorul in ele.

Totul porneste de la noi, ca individ. Da, vrem o tara ca afara, dar sa vina altcineva sa ne-o faca. Iar noi sa stam si sa pufaim linistiti, pe o bordura, dand din cap apreciativ.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri