18 Iunie 2019

Sorina Pintea: Unele spitale au cheltuieli foarte mari cu garzile pentru ca nu eficientizeaza acest proces



Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat marti ca regulamentul de implementare a garzilor va trebui sa suporte modificari, mentionand ca, in situatiile in care se prezinta putini pacienti, se poate organiza un serviciu de garda la domiciliu, ''care este mai putin costisitor''.

"Unele spitale au cheltuieli cu garzile foarte mari, pentru ca nu eficientizeaza acest proces. In sensul ca acolo unde ai putine prezentari la o linie de garda pe o anumita sectie medicala sau chirurgicala poti sa organizezi un serviciu de garda la domiciliu, care este mai putin costisitor, atata vreme cat ne plangem de procentul cheltuielilor de personal. Pe de alta parte, numarul liniilor de garda dintr-un spital, de asemenea, poate fi restructurat in functie de adresabilitate si numarul de pacienti", a aratat Pintea in cadrul unei declaratii de presa sustinute cu ocazia Forumului National al Spitalelor, scrie Agerpres.

Ministrul a oferit si un exemplu in acest sens, facand referire la spitalele mici care au garzi de chirurgie, dar nu si de terapie intensiva.

"Sunt de exemplu spitalele mici, care au organizate garzi de chirurgie, dar nu au garzi pe terapie intensiva. Cum poti sa faci operatie daca nu ai medic de terapie intensiva, de exemplu? Si atunci, categoric, organizezi o garda la domiciliu. Daca vine o urgenta si este de competenta spitalului care are urgenta respectiva, medicul poate fi chemat de acasa, la fel ca si anestezistul. (...) Tine de managementul fiecarui spital. Dar am observat ca sunt foarte multe lucruri pe care managerii nu le fac - nu as putea sa va spun de ce. Pentru ca le e frica de ce spun medicii... (...) Pot sa inteleg absolut orice, dar nu pot sa inteleg risipa. Si atunci, la fel ca si regulamentul de organizare si functionare, regulamentul acesta de implementare a garzilor va trebui sa suporte niste discutii si modificari", a precizat Pintea.

Intrebata daca aceasta decizie are legatura cu faptul ca un medic a decedat recent in timpul unei garzi, Sorina Pintea a negat.

"Intotdeauna cand pleaca un medic este trist. Dar nu as lega-o neaparat de aceste lucruri. Ultimul deces, de exemplu - condoleante familiei - intotdeauna cand se intampla aceste lucruri studiez exact ce s-a intamplat. Incidenta bolilor cardio-vasculare, decesele datorate acestor boli sunt pe primul loc in Romania. Nu putem lega in permanenta aceste lucruri. Pe de alta parte, sunt medici care in afara garzilor pe care le fac in institutiile publice mai lucreaza in doua locuri, la privat. Deci este nedrept sa arunci niste afirmatii. Ministerul Sanatatii, pe de alta parte, sustine initiativa de a considera vechime garzile. Sunt mai multe ratiuni pe care trebuie sa le luam in considerare, astfel incat vom avea niste raspunsuri. Dar mi se pare nedrept sa legi aceste lucruri", a spus ministrul.

De asemenea, in contextul in care presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Corneliu-Florin Buicu, a precizat in cadrul forumului ca majorarea salariilor pentru cadrele medicale a fost necesara, dar ca aceasta ar trebui modificata, in continuare, in functie de performanta, Pintea a replicat ca ministerul va face o propunere in acest sens.

"Fiecare dintre manageri putea sa isi cuprinda in regulamentul de organizare si functionare indicatori de performanta, dupa care sa faca plata personalului. Nu au facut-o - si pot sa inteleg de ce. Chiar pot sa inteleg, pentru ca vorbesc si din experienta de fost manager de spital. De aceea va face Ministerul Sanatatii acea propunere de modificare de ROF-ului pentru toate spitalele, cu obligativitatea de aplicare. Pe de alta parte, domnule deputat, aveti dreptate. Dar scopul legii salarizarii in ceea ce priveste zona de sanatate este de a se asigura ca si spitalele mici vor fi populate. Pana la urma si in zonele orasenesti, municipale locuiesc oameni, sunt pacienti care trebuie tratati. Deci, nu terminam facultatea de medicina sa ne angajam doar in spitale clinice sau in spitale judetene de urgenta si atunci trebuia sa ii stimulam intr-un fel pe cei care doreau sa mearga in acele zone", a spus Pintea.

Totodata, Pintea a apreciat ca de la la 1 iulie ar trebui acordata finantarea in functie de indicele de utilizare realizat de fiecare spital.

"Din punctul meu de vedere, de la 1 iulie va trebui sa acordam partea de finantare pe indicele de utilizare realizat de fiecare spital, astfel incat sa fiti nevoiti sa faceti ceea ce spun de aproape un an de zile: sa va flexibilizati structura", s-a adresat ministrul managerilor de spital.



Citeste si