Mai multi parlamentari PNL au propus, intr-o initiativa legislativa, modificarea Codului muncii, astfel incat, cu acordul salariatului, munca prestata intr-o zi de repaus sa se compenseze financiar.

Potrivit proiectului, "in cazul in care repausul de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestata cu caracter ocazional, intr-o zi de repaus saptamanal, se poate compensa si doar financiar, iar durata ei nu poate depasi 8 ore, astfel incat repausul saptamanal sa fie de minimum 24 de ore", scrie Agerpres.

Propunerea legislativa vine sa clarifice regimul juridic al muncii prestate ocazional in zilele de repaus saptamanal, cu acordul salariatilor, au precizat initiatorii, mentionand ca, "in prezent, practica este contradictorie, atat la nivelul inspectoratelor de munca, cat si la nivelul instantelor judecatoresti, existand o varietate de interpretari.

Potrivit art. 120 Codul muncii, republicat, munca suplimentara este definita ca fiind "munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112".

Potrivit art. 109 din Codul muncii, "durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana". Prin urmare, orice munca efectuata cu depasirea celor doua limite - 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana - excede duratei normale a timpului de munca saptamanal, incadrandu-se in sfera notiunii de munca suplimentara, astfel cum aceasta este definita de art. 120 Codul muncii. Argumentul unor inspectori de munca, in sensul ca munca suplimentara nu poate fi efectuata decat in cadrul celor 5 zile de activitate, neputand fi desfasurata si pe durata repausului saptamanal, nu isi gaseste sprijin in niciun text din Codul muncii, precizeaza initiatorii.

Astfel, propunerea legislativa prevede completarea unui articol din Codul muncii cu paragraful urmator: "Cu acordul salariatului, munca prestata cu caracter ocazional, intr-o zi de repaus saptamanal, se poate compensa si doar financiar, dar durata ei nu poate depasi 8 ore, astfel incat repausul saptamanal sa fie de minim 24 de ore".

''Prin aceasta modificare legislativa, raspundem solicitarilor care vin atat de la mediul economic, cat si de la angajatii care doresc sa aiba posibilitatea de a obtine castiguri suplimentare, stiut fiind ca orele suplimentare sunt platite dublu in general'', mai arata initiatorii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri