Noul recensamant general al populatiei si locuintelor din Romania va avea loc in perioada iulie – noiembrie 2021, iar in prima parte cetatenii isi pot completa singuri, online, formularele de recenzare, potrivit unui proiect legislativ trimis guvernului de Institutul National de Statistica. Abia in faza a doua va avea loc recenzarea prin interviuri fata in fata a cetatenilor care nu si-au completat singuri formularele, potrivit proiectului citat.

Cetatenii care isi vor completa singuri formularele online vor avea dreptul la o zi libera din partea angajatorilor.

Proiectul INS prevede si crearea unui Consiliul de Comunicare si Transparenta, care sa promoveze recensamantul in randul opiniei publice si sa ”mobilizeze populatia prin mesaje si aparitii in mass media”.

Consiliul va fi compus de reprezentanti ai Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, mediul universitar, institutiilor de presa, ONG-uri si patronate si va fi condus de presedintele Academiei Romane, pozitie ocupata acum de Ioan Aurel Pop.

Amenzi pentru cei care refuza

Recensamantul este obligatoriu pentru urmatoarele categorii de persoane:
a) persoanele cu cetatenie romana, straina sau fara cetatenie, cu resedinta obisnuita in Romania;
b) persoanele cu cetatenie romana, cu domiciliul in Romania, dar cu resedinta in alta tara pentru o perioada mai mica de 12 luni;

Refuzul de a furniza datele cerute de recenzori este contraventie si e sanctionat cu amenda.

Proiectul prevede si realizarea unui recensamant de proba in cursul anului 2020. Participarea la recensamantul de proba a persoanelor este obligatorie, scrie G4media.

Programele informatice necesare pentru autorecenzarea online a cetatenilor va fi realizat de INS si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Cum se face autorecenzarea: Fiecare persoana cu resedinta obisnuita in Romania trebuie sa se autorecenzeze accesand pe Internet propriul formular individual P, completat deja partial cu anumite date obtinute prin colectarea indirecta, pe baza unui nume de utilizator si a unei parole, si sa realizeze, dupa caz, urmatoarele modificari sau completari:
a) sa modifice informatii deja completate in formular prin colectarea indirecta din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
b) sa completeze adresa resedintei obisnuite in cazul in care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
c) sa completeze raspunsurile la toate intrebarile din formularul individual;
d) sa completeze raspunsurile la toate intrebarile din formularul gospodariei din care face parte daca acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodariei;
e) sa completeze raspunsurile la toate intrebarile referitoare la cladirea in care este amplasata locuinta, in cazul in care raspunsurile la aceste intrebari nu sunt deja completate;
Informatiile obtinute pe baza declaratiilor populatiei inregistrate la recensamant sau preluate din surse administrative nu pot fi utilizate pentru stabilirea unor drepturi si obligatii pentru unitatile statistice la care se refera si nici nu pot servi ca probe in justitie, mai arata proiectul INS.

Precedentul recensamant general in Romania a avut loc in 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri