Recensământul a intrat în etapa interviurilor față în față, care va dura până în iulie 2022. Dacă v-ați autorecenzat corect, nu veți mai primi vizita recenzorului. Cum știți însă sigur dacă v-ați autorecenzat corect?

Unii își pot pune întrebarea dacă s-au autorecenzat corect dat fiind că, după participarea la recensământul online, utilizatorilor li se trimite doar un mail cu textul ”Vă mulțumim pentru participarea dvs. la Recensământul populației și locuințelor – runda 2021”. Este important să fiți sigur că v-ați autorecenzat corect fiindcă, dacă nu ați făcut acest lucru, veți primi vizita recenzorului în următoarea perioadă și va trebui să treceți prin interviul față în față.

Cum știu că m-am autorecenzat corect

Cei care vor să fie siguri că s-au autorecenzat corect sau că au complet corect chestionarul pentru o altă persoană la recensământul online vor intra AICI. Trebuie să introducă doar CNP-ul (sau al persoanei pentru care verifică dacă este recenzată online corect) și un ”captcha” de verificare. Dacă au complet corect chestionarul la recensământul online și acesta a fost validat, vor primi imediat dovada de autorecenzare, care dă și dreptul la o zi liberă.

În caz contrar, vor primi un mesaj de acest tip: ”Vă informăm că datele furnizate de persoana cu CNP... nu se regăsesc în baza de date a recensământului populației și locuințelor din România din runda 2021 (RPL2021) motivul fiind lipsa completării, completarea parțială sau completarea cu erori a chestionarului.”

Ce trebuie să facă cei care nu s-au autorecenzat corect

În acest caz, vor trebui să aibă și un interviu față în față cu un recenzor până pe 17 iulie 2022. Cei care nu s-au autorecenzat (sau nu s-au autorecenzat corect) nu au obligația de a face vreun demers anume, ci recenzorul trebuie să îi caute. Dacă nu îi găsește la domiciliu, le va lăsa o informare cu data și ora la care revine sau o variantă de a fi contactat pentru a stabili o altă dată de comun acord.

Citește și: Recensământ 2022: începe recensământul prin interviuri față în față. Cum se va desfășura, ce se întâmplă cu românii plecați din țară

Persoanele care dețin mai multe locuințe vor fi recenzate la locuința care reprezintă reședința obișnuită. În cazul în care una sau mai multe dintre locuințele deținute nu sunt ocupate, proprietarul are obligația de a furniza datele despre respectivele locuințe.

Pot fi amendați cei care nu s-au autorecenzat corect?

Nu veți fi amendat doar pentru că nu v-ați autorecenzat corect, ci doar dacă nu furnizați datele nici în etapa interviurilor față în față (adică până în 17 iulie 2022) sau furnizați date greșite.

Dacă nu v-ați autorecenzat sau nu v-ați autorecenzat corect, este obligatoriu să aveți interviul față în față cu un recenzor. Legea stabilește clar că, dacă cineva refuză recenzarea, furnizează date false sau incomplete sau împiedică în vreun fel activitatea recenzorilor, poate primi o amendă de la 1.000 la 3.000 de lei. AICI, mai multe detalii despre amenzile pe care le pot primi cei care nu participă la recensământ.

11 milioane de chestionare completate la recensământul online

Potrivit INSSE, până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană.

Diferența de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor neocupate, precum și de chestionare multiple (persoane și locuințe recenzate de mai multe ori) și de cele incomplete, pentru care nu se eliberează dovadă de autorecenzare. Ca urmare, cei care au completat incorect sau nu au finalizat completarea chestionarelor vor fi vizitați de recenzori.

Sursa foto: INSSE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri