3 Iulie 2019

Amenzi majorate si munca in folosul comunitatii pentru deranjarea vecinilor



Amenzile pentru organizarea de petreceri si tulburarea linistii in apropierea locuintelor vor creste de cateva ori, in timp ce repetarea actelor de deranjare a linistii locatarilor, prin zgomote, larma, muzica sau petreceri, va fi sanctionata inclusiv cu munca in folosul comunitatii, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional al Parlamentului.


Proiectul aduce modificari si organizarii si functionarii Politiei Romane, refuzul unui cetatean de a furniza date pentru stabilirea identitatii sale sau de a se prezenta la sediul politiei urmand a fi amendat.

Un proiect similar promovat de Guvern anul trecut a fost declarat, in martie, de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, drept neconstitutional, la sesizarea presedintelui Iohannis, care a reclamat ca date fiind competentele in domeniul securitatii ale Politiei Romane, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ar fi trebuit sa avizeze modificarile propuse.

Proiectul votat de Parlament stabileste, in primul rand, ca organizarea de petreceri sau muzica difuzata la intensitate mare sa fie amendata cu sume mai mari, respectiv de la 2.000 la 3.000 lei. In al doilea rand, desi amenda va fi in continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, autorii considera ca ”este necesar sa existe un mecanism care sa descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”.

Pentru astfel de situatii, sanctiunea contraventionala va fi mai drastica, iar amenda va creste daca se constata repetarea faptei intr-un interval de 24 de ore.

Totodata, cand aplicarea amenzii nu este suficienta pentru a determina incetarea actiunilor ilegale, politistul va putea inainta instantei procesul verbal de constatare a contraventiei, pentru care legea va prevedea sanctiunea, alternativa la amenda, de prestare de munca in folosul comunitatii.



Citeste si