Creste valabilitatea unor bilete de trimitere si numarul serviciilor de care pot beneficia pacientii

Vesti bune pentru pacientii din Romania. De la 1 iulie, valabilitatea unor bilete de trimitere a crescut la 90 de zile de la 30 si 60 de zile si s-a dublat numarul de zile de ingrijiri la domiciliu de care pot beneficia romanii, potrivit unor noutati in aplicarea Contractului-cadru in semestrul II al anului 2019.

De la 1 iulie 2019, la nivelul tuturor caselor judetene de asigurari de sanatate se desfasoara o noua sesiune de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.

Pentru a veni in sprijinul acoperirii nevoilor de sanatate ale asiguratilor, CNAS a propus o serie de modificari menite sa transpuna, in actele normative, acele noutati care sunt necesare pentru buna desfasurare a activitatii in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Creste valoarea minim garantata a punctelor per capita si per serviciu

Pentru asistenta medicala primara, se majoreaza cu aproximativ 34%, respectiv 25%, valoarea minim garantata a punctelor per capita ( tarif pe persoana asigurata) si per serviciu medical, la 7,8 lei, respectiv 3,5 lei.

De asemenea, se introduce un nou serviciu, si anume eliberarea unui document de atestare a graviditatii pentru femeile insarcinate beneficiare ale pachetului minimal, astfel incat acestea sa poata beneficia ulterior de pachetul de servicii de baza pe durata sarcinii si lehuziei.

Citeste si:
Medicii de familie vor primi 40 de lei pentru fiecare persoană...
OFICIAL | Medicii de familie...

Un nou regulament pentru medicii cu specialitatea Psihiatrie pediatrica din ambulatoriu

Pentru asistenta medicala clinica de specialitate din ambulatoriu, punctajul aferent serviciilor de sanatate conexe actului medical care pot fi raportate de medicul cu specialitatea psihiatrie pediatrica se dubleaza, de la 180 in medie pe zi la 360 in medie pe zi.

Valabilitatea biletelor de trimitere se majoreaza la 90 de zile

Pentru cresterea accesului asiguratilor la serviciile medicale clinice si paraclinice din ambulatoriu, inclusiv pentru cele de ingrijiri paliative, valabilitatea biletelor de trimitere se majoreaza la 90 de zile calendaristice pentru toate bolile cronice.

In plus, pentru asistenta medicala paraclinica din ambulatoriu, se trece de la regularizarea trimestriala a sumelor contractate de furnizorii de servicii la regularizarea lunara, astfel incat fondurile neutilizate de unii furnizori sa poata fi redistribuite mai rapid catre furnizorii cu adresabilitate mai ridicata.

Se extinde pachetul de servicii medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi, conform propunerilor formulate de unele comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii, iar tariful pe caz ponderat (TCP) pentru unele spitale a fost majorat cu un procent cuprins intre 15% si 40%.

Citeste si:
A început vaccinarea prin medicii de familie
A început vaccinarea prin...

Modificari la ingrijirile medicale/paliative la domiciliu

Astfel, se dubleaza de la 90 la 180 numarul zilelor de ingrijiri la domiciliu de care poate beneficia un asigurat (90 de zile ingrijiri medicale la domiciliu si 90 de zile ingrijiri paliative la domiciliu, in ultimele 11 luni).

Ca urmare a modificarilor efectuate in actele normative, in luna iulie se desfasoara sesiunea de contractare pentru furnizorii de servicii care doresc sa intre in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, urmand ca pentru furnizorii aflati deja in contract sa se faca acte aditionale de prelungire pana la sfarsitul anului, cu reanalizarea indicatorilor care au stat la baza contractului initial.

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri