Potrivit celui mai recent clasament care evalueaza institutiile de invatamant superior din lume, cele mai bune facultati din Romania pentru anul 2019 sunt in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara si Suceava. Pentru admiterea in anul 2019 - 2020, universitatile pun la dispozitia absolventilor de liceu zeci de mii de locuri.

Cele mai bune zece universitati din Romania sunt, potrivit Clasamentului Quacquarelli Symonds 2019, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea din Suceava.

Universitatea Bucuresti - facultati

Universitatea din Bucuresti isi asteapta candidatii la admiterea pentru ciclurile de licenta si master pana pe 30 iulie. Absolventii de bacalaureat si de licenta se pot inscrie la concursul de admitere organizat in cele 19 facultati ale Universitatii (Facultatea de Administratie si Afaceri, Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Drept, Facultatea de Filosofie, Facultatea de Fizica, Facultatea de Geografie, Facultatea de Geologie si Geofizica, Facultatea de Istorie, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Facultatea de Stiinte Politice, Facultatea de Teologie Baptista, Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul”, Facultatea de Teologie Romano-Catolica, Departamentul de Educatie Fizica si Sport).

Pentru admiterea din acest an la studii universitare de licenta, Universitatea din Bucuresti pune la dispozitia candidatilor un numar total de peste 10.500 de locuri, dintre care 4.350 de locuri la buget si alte aproape 6.200 de locuri la taxa. Numarul de locuri la buget repartizat pe facultati, pentru studii universitare de licenta, poate fi consultat AICI.

Pentru studii universitare de master, Universitatea din Bucuresti scoate la concurs in acest an un numar total de peste 7.900 de locuri la toate cele 19 facultati ale sale, dintre care 2.950 de locuri la buget si alte peste 4.900 de locuri la taxa. Numarul de locuri la buget repartizat pentru studii universitare de masterat, poate fi consultat AICI.

Universitatea Politehnica din Bucuresti

Universitatea Politehnica din Bucuresti scoate la concurs 6.045 de locuri, dintre care 5.000 la buget, pentru examenul de admitere in ciclul de studii universitare de licenta, in anul universitar 2019-2020, potrivit datelor furnizate de institutie. Concursul se va desfasura, pentru trei dintre facultatile din cadrul U.P.B, chiar in momentul inscrierii, iar pentru celelalte 12 facultati, in datele de 22 si 23 iulie.

Facultatile cu cele mai multe locuri scoase la concurs sunt Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (635 de locuri bugetate/85 de locuri cu taxa), Facultatea de Automatica si Calculatoare (580 de locuri bugetate/225 de locuri cu taxa) si Facultatea de Inginerie Industriala si Robotica (550 de locuri bugetate/50 de locuri cu taxa).

Taxa de inscriere (125 lei) si taxele de scolarizare anuale (4.000 lei pentru toate facultatile din cadrul Politehnicii, cu exceptia Facultatii cu Predare in Limbi Straine, unde taxa este de 4.500 lei) au ramas neschimbate.

Universitatea Politehnica din Bucuresti are in componenta 15 facultati: Facultatea de Inginerie Electrica, Facultate de Energetica, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica, Facultatea de Inginerie Industria si Robotica, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, Facultatea de Transporturi, Facultatea de Inginerie Aerospatiala, Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, Facultatea de Stiinte Aplicate, Facultatea de Inginerie Medicala, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria Managementului Afacerilor, Departamentul de formare didactica si stiinte socio-umane.

Pentru ciclul de studii universitare de licenta, in toate cele 15 facultati, Politehnica are 40 de domenii de studiu cu 85 de programe de studiu, 5.000 de locuri la buget, 1.065 de locuri cu taxa si 14.000 de locuri de cazare in camine proprii.

Pentru ciclul de studii universitare de masterat, Politehnica are 183 de programe de studiu, 20 de programe de studiu in engleza, franceza si germana.

Universitatea Politehnica din Bucuresti scolarizeaza, in prezent, prin cele 15 facultati ale sale, un numar de peste 30.000 de studenti, dintre care 6.000 vor accede in vara acestui an, pentru prima oara, pe treptele universitatii.

Academia de Studii Economice din Bucuresti

Cele 11 facultati ale ASE ofera 24 de programe universitare de licenta cu frecventa, cu predare in limbile romana, engleza, franceza sau germana, in urmatoarele domenii: stiinte economice, stiinte administrative, sociologie si limbi moderne aplicate.

Cifra de scolarizare repartizata pentru anul universitar 2019-2020, studii universitare de licenta, este de 6.810, potrivit site-ului oficial. Cele mai multe locuri disponibile pentru absolventii de liceu au fost la specializarea Administrarea afacerilor in comert, turism, servicii, merceologie si managementul calitatii, din cadrul Facultatii Business si Turism - 500, Informatica economica, din cadrul Facultatii de Cibernetica - 450, contabilitate si informatica de gestiune, din cadrul Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune - 550, Finante si Banci, din cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori - 500, Management, din cadrul Facultatii de Management - 650, Marketing, din cadrul Facultatii de Marketing - 450 si Economie si afaceri internationale, din cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale - 460.

Facultati in Iasi: Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Pentru anul universitar 2019-2020, Universitatea Alexandru Ioan Cuza organizeaza doua sesiune de admitere, in iulie si septembrie.

In perioada 15-20 iulie are loc inscrierea candidatilor, iar intre 21 si 23 iulie, selectia candidatilor si afisarea rezultatelor.

In sesiunea din toamna, inscrierea se va face in intervalul 9 - 11 iulie, iar pe 12 septembrie va avea loc selectia candidatilor si afisarea rezultatelor. Pentru a doua sesiune de admitere (acolo unde este cazul) fiecare facultate va fixa şi va aduce la cunoştinţa candidaţilor şi a conducerii universităţii numărul de locuri rămase disponibile până la data de 23 august 2019.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza are in componenta 15 facultati (Biologie, Chimie, Drept, Economie si Administrarea Afacerilor, Educatie Fizica si Sport, Filosofie si Stiinte Sociale, Fizica, Geografie si Geologie, Informatica, Istorie, Litere, Matematica, Psihologie, Teologie Ortodoxa si Teologie Romano-Catolica). Afla AICI mai multe detalii despre admiterea la programul de licenta.

Facultati in Iasi: Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi are 64 de specializati de licenta (dintre care trei in limba engleza), 77 la master (dintre care doua in engleza) si 19 la doctorat. La majoritatea facultatilor se poate intra pe baza de dosar, singura exceptie fiins la Facultatile de Arhitectura "G. M. Cantacuzino" si Automatica si Calculatoare, unde se da examen de admitere.

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" are in componenta 11 facultati: Arhitectura „G.M. Cantacuzino”, Automatica si Calculatoare, Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu”, Constructii si Instalatii, Constructii de Masini si Management Industrial, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor si Textile, Pielarie si Management Industrial.

Pentru anul universitar 2019-2020, cifra de scolarizare este de 2.253 de locuri. Pe facultati, cifra de scolarizare arata in felul urmator: Automatica si Calculatoare - 308 locuri, Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu” - 90 de locuri, Constructii si Instalatii - 239, Constructii de Masini si Management Industrial - 189, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei - 285, Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata - 315, Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului - 116, Mecanica - 318, Stiinta si Ingineria Materialelor - 151, Design Industrial si Managementul Afacerilor - 154, Arhitectura „G.M. Cantacuzino” - 88.

Facultati Timisoara: Universitatea de Vest

Universitatea de Vest din Timisoara este prezenta in mod constant in multe dintre clasificarile internationale (rankinguri) ale universitatilor, situandu-se intre primele 5% universitati din sfera internationala, potrivit site-ului oficial. La nivel national, in clasamentul realizat de Ministerul Educatiei, UVT s-a pozitionat intre primele 5 institutii de invatamant superior din Romania, fiind inclusa in categoria „Universitati romanesti cu potential de excelenta”, vizibile si cu impact international.

UVT a scos la concurs pentru admiterea de anul acesta mii de locuri la programele de licenta si master, in toate cele 11 facultati: Facultatea de Arte si Design (295 - licenta, 260 -master), Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie (450 - licenta, 520 - master), Facultatea de Drept (550 - licenta, 300 - master), Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor (1.550 - licenta, 1.950 - master), Facultatea de Educatie Fizica si Sport (275 - licenta, 250 - master), Facultatea de Fizica (135 - licenta, 92 - master), Facultatea de Litere, Istorie si Teologie (600 - licenta, 355 - master), Facultatea de Matematica si Informatica (650 - licenta, 452 - master), Facultatea de Muzica si Teatru (82 - licenta, 65 - master), Facultatea de Sociologie si Psihologie (825 - licenta, 750 - master), Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii (635 - licenta, 300 - master).

In plus fata de oferta specializarilor in limba romana, UVT pune la dispozitia absolventilor de liceu si 21 de specializari in 6 limbi straine.

Universitatea de Vest din Timisoara organizeaza doua sesiuni de admitere: intre 8-24 iulie si 4-13 septembrie.

Universitatea Politehnica Timisoara

Universitatea Politehnica Timisoara cuprinde 10 facultati si 25 de centre de cercetare si un institut de cercetari pentru energii
regenerabile. Pentru anul universitar 2019-2020, Universitatea a pus la dispozitia absolventilor de liceu 2.280 locuri la buget si 1.030 de locuri cu taxa.

Pe facultati, repartizarea cifrei de scolarizare pentru studii universitare de licenta, arata in felul urmator: Facultatea de Automatica si Calculatoare - 470 de locuri la buget si 220 de locuri la taxa, Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului - 123 de locuri la buget si 57 la taxa, Facultatea de Constructii - 217 locuri la buget si 163 la taxa, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale - 295 de locuri la buget, 115 locuri la taxa, Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica - 175 de locuri la buget, 30 la taxa, Facultatea de Management in Productie si Transporturi - 190 de locuri la buget si 30 la taxa, Facultatea de Mecanica - 410 locuri la buget si 205 la taxa, Facultatea de Inginerie din Hunedoara - 180 de locuri la buget si 90 la taxa, Facultatea de Stiinte ale Comunicarii - 110 locuri la buget si 100 la taxa, Facultatea de Arhitectura si Urbanism - 110 la buget si 20 la taxa.

Facultati Cluj-Napoca: Universitatea Babes-Bolyai

Universitatea Babes-Bolyai va scoate la concurs, pentru anul universitar 2019-2020, un numar de 4.975 de locuri bugetate destinate absolventilor de liceu, peste 9.400 de locuri in regim cu taxa si 2.700 de locuri pentru invatamant la distanta pentru studii universitare de nivel licenta, se arata intr-un comunicat emis de institutia de invatamant. Din aceste locuri bugetate, 60 sunt locuri speciale alocate pentru candidatii de etnie rroma, 170 sunt destinate absolventilor de licee situate in mediul rural, 177 se aloca domeniilor prioritare, in timp ce alte 100 de locuri au fost alocate etnicilor romani din afara granitelor tarii.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2019-2020, un numar de 3.451 de locuri la buget si 6.106 de locuri la taxa. Un numar de 262 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, alte 25 locuri sunt destinate studentilor rromi, iar 51 sunt destinate etnicilor romani din afara granitelor tarii.

Candidatii vor putea alege intre cele 244 de programe de licenta (invatamant cu frecventa si la distanta), respectiv cele 217 de programe de master (invatamant cu frecventa sau frecventa redusa).

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsa intre 16 si 31 iulie 2019. Calendarul admiterii cuprinde perioada de inscrieri, probele de concurs, afisarea rezultatelor, depunerea contestatiilor, confirmarea locurilor si perioada de redistribuire a locurilor ramase disponibile.

Absolventii de liceu care vor sa studieze in limba germana au posibilitatea de a opta pentru unul dintre cele 164 de locuri bugetate si 350 de locuri cu taxa scoase la concurs, in perioada 16 – 31 iulie 2019, de Universitatea Babes-Bolyai.

UBB ofera, pentru anul universitar 2019-2020, un numar de 9 specializari in limba germana la nivel licenta si alte 5 specializari in aceeasi limba la nivel master, nivel la care candidatii pot opta pentru unul dintre cele 69 de locuri bugetate si 119 locuri cu taxa scoase la concurs.

De asemenea, Universitatea Babes-Bolyai pune la dispozitia candidatilor care doresc sa studieze la una dintre cele 72 de specializari de licenta existente in limba maghiara peste 1.100 de locuri bugetate si peste 1.730 de locuri cu taxa la nivel licenta (formele de invatamant cu frecventa si la distanta), precum si peste 490 de locuri bugetate si peste 1.000 de locuri cu taxa la nivel master.

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Universitatea Tehnica are in structura sa 12 facultati grupate in doua centre universitare, Cluj-Napoca si Baia Mare, la care se adauga extensiile in orase importante ale regiunii: Alba-Iulia, Bistrita, Satu-Mare si Zalau. Programele de studii se desfasoara in limba romana, dar si in limbi de circulatie internationala. Universitatea ofera peste 205 programe de studii de licenta si masterat.

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a scos la concurs pentru admiterea de anul acesta mii de locuri la programele de licenta, in toate cele 12 facultati: Arhitectura si Urbanism (90 de locuri), Automatica si Calculatoare (719 locuri), Autovehicule rutiere, mecatronica si mecanica (420 de locuri), Constructii (479 de locuri), Constructii de masini (940 de locuri), Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (402 locuri), Ingineria Materialelor si a Mediului (175 de locuri), Inginerie Electrica (419 de locuri), Instalatii (176 locuri), Inginerie (320 de locuri), Litere (455 de locuri), Stiinte (493 de locuri).

Citeste si: Top 10 universitati din lume: care sunt cele mai bune institutii de invatamant superior unde poti studia

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri