Berlinul va acorda compensatii unui numar de circa 8.000 de evrei romani supravietuitori ai Holocaustului

Berlinul va acorda compensatii unui numar de circa 8.000 de evrei romani supravietuitori ai Holocaustului, scrie duminica The Times of Israel. Beneficiarii acestor compensatii, care traiesc toti in Israel, vor primi o indemnizatie lunara de pana la 225 dolari si o plata retroactiva de pana la 54.300 dolari, potrivit Agerpres.

Potrivit declaratiei in acest sens facute joi de Berlin, platile retroactive urmeaza sa acopere ultimii 20 de ani, iar fiecare supravietuitor ar urma sa primeasca o suma de 96.000 pana la 192.000 de sekeli (de la 27.000 dolari la 54.300 dolari) in plus fata de indemnizatia lunara.

Aceasta initiativa este de asteptat sa coste Germania aproximativ 420 milioane dolari. Acordul a fost convenit dupa negocieri intre Israel si Germania care au durat mai mult de zece luni.

Supravietuitorii eligibili sunt cei care au trait sau au fost deportati din 20 de orase din Romania si au fost afectati direct sau indirect de colaborarea dintre Ion Antonescu si regimul nazist sau chiar de nazisti, dupa destituirea lui Antonescu.

Mostenitorii supravietuitorilor Holocaustului, nascuti dupa 1910 si care au decedat inainte de 1 iunie 2002, vor fi, de asemenea, eligibili pentru despagubiri din partea guvernului german, mai scrie Times of Israel.

Citeste si:
Guvernul vrea sa ofere pensii pentru supravietuitorii Holocaustului
Guvernul vrea sa ofere...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri