Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat, miercuri, ca va intocmi o „lista neagra” a spitalelor care au primit alocari bugetare pentru investitii si care, pana in momentul de fata, nu au demarat nici macar procedurile.

In cadrul unei conferinte de presa cu ocazia redeschiderii sectiei de ortopedie pediatrica de la Spitalul Grigore Alexandrescu (vezi mai jos foto), Sorina Pintea a precizat ca sunt spitale in tara pentru care Ministerul Sanatatii a facut alocari bugetare pentru achizitii, insa in unele dintre ele, in prezent, nu au fost declansate nici macar procedurile aferente.

Potrivit ministrului Pintea, pentru aceste spitale vor fi aplicate si sanctiuni.

„Am sa fac o lista neagra a celor care nu au inteles ce au de facut. Exista niste masuri coercitive pe care le vom lua, daca nu putem noi ca minister le vom trimite la ConsiliilorJudetene. Este vorba de bani alocati deja care probabil vor fi inapoiati fie la bugetul statului fie vor fi dati catre spitale precum Grigore Alexandrescu, care au proceduri, cu clauza suspensiva si care vor absorbi acesti bani”, a spus ministrul.

FOTO. Cum arata Spitalului Clinic de Urgenta Copii "Grigore Alexandrescu", modernizat cu fonduri de la Ministerul Sanatatii

Sorina Pintea a participat, in acesta dimineata, la redeschiderea sectiei de ortopedie pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Copii "Grigore Alexandrescu" care a fost modernizata cu fonduri alocate de Ministerul Sanatatii: "Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat acestei unitati suma de 10.000.000 lei pentru dotare cu aparatura medicala, din care au fost deja cheltuite 6 milioane de lei", a declarat ministrul.

Spitalul Grigore Alexandrescu este una din cele 6 unitati de Urgenta din Bucuresti, a tinut sa precizeze Sorina Pintea.

Sectia de ortopedie pediatrica si blocul operator au fost modernizate si complet retehnologizate. Au fost cumparate mese noi in blocul operator, versatile, care pot fi utilizate si pentru adulti in cazuri de calamitate. De asemenea, a fost schimbat complet sistemul de iluminat si au fost achizitionate paturi noi, de ultima generatie in toata sectia. In plus, momentan spitalul se afla in procedura de achizitie pentrui alte echipamente.

"Am decis alocarea de fonduri suplimentare pentru dotarea spitalului, in functie de proiectele imediate ale spitalului.
Sectia de Ortopedie Pediatrica asigura consultatii pentru aproximativ 10.000 pacienti in fiecare luna si interventii chirurgicale pentru aproximativ 250-300 pacienti in fiecare luna", a tinut sa precizeze Sorina Pintea.

Potrivit ministrului, sectia nu a mai fost modernizata din anul 1998.

"Astfel, au fost schimbate toate cele 28 paturi ale sectiei. Paturile noi au dotare completa pentru rezolvarea cazurilor complexe de traumatologie ortopedica . Paturile asigura un confort deosebit pacientilor fiind considerate cele mai sigure paturi de pe piata medicala.

De asemenea, au fost schimbate toate cele 3 mese de operatie din blocul operator. Cea mai veche dintre aceasta fiind din anul 1970. Mesele achizitionate permit tratamentul oricarei afectiuni ortopedice sau traumatice inclusiv pentru pacientii din grupa de varsta 16-18 ani. Mai mult, au fost schimbate cele 3 lampi ale blocului operator ortopedie, lampi ce depaseau 20 de ani vechime. Noile lampi permit atat o vizualizare perfecta indiferent de campul operator si indiferent de durata operatiei. In sectia de Ortopedie in mod frecvent se fac interventii chirurgicale a caror durata depaseste 6-8 ore . Toate lampile de operatie permit transmiterea in timp real a imaginilor catre un centru pilot cu scop atat de supervizare a actului operator cat si cu scop didactic", a declarat Pintea.

Tot pe sectia de ortopedie sunt in procedura de achizitie un amplificator de imagine, un artroscop de ultima generatie si un sistem complet de neuromonitorizare ce vor permite cresterea gradului de complexitate a interventiilor chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale si nu numai.

"In acesta toamna vom vedea rezultatele alocarilor de fonduri, pe care Ministerul Sanatatii le-a facut in acest an, la toate unitatile sanitare din tara. Ieri am fost la maternitatea din Braila, astazi suntem la spitalul de copii Grigore Alexandrescu, maine voi inaugura sectia de ATI a spitalului de la Bistrita-Nasaud complet modernizata cu fonduri de la bugetul de stat", a conchis ministrul.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri