Pe fondul degradarii tot mai accentuate a invatamantului de stat, de la starea precara a scolilor si a materialelor didactice la calitatea tot mai slaba a profesorilor si criza accentuata de personal, tot mai multi romani isi trimit copiii la scolile si gradinitele private. Dovada ca afacerile din invatamantul preuniversitar privat din Romania au crescut de aproape 3 ori in ultimii 9 ani, avand sanse sa atinga nivelul de 200 de milioane de lei in 2019, arata o analiza Frames.

Inceputul noului an scolar surprinde sistemul public de educatie preuniversitara cu aceleasi probleme ca in anii trecuti. Exista, in continuare, scoli si gradinite fara autorizatii sanitare de functionare, cu wc-uri in curte, cu mobilier degradat si cu materiale didactice si logistice insuficiente.

In scolile si gradinitele de stat, pe fondul crizei de personal, continua sa predea foarte multi suplinitori, iar calitatea factorului uman pare ca se degradeaza de la an la an, daca luam in calcul rezultatele de la examenul de titularizare.

Salariile mici si conditii de munca precare i-au facut pe multi dintre dascali sa plece catre alte orizonturi, iar scolile si gradinitele private sunt in prim-plan, asa cum spitalele private sunt tot mai interesate de medicii reputati de la stat.

Afacerile firmelor care activeaza in invatamantul preuniversitar - scoli si gradinite private (COD CAEN 8510, 8520, 8531, 8532) au atins in 2018 nivelul de 173,3 milioane de lei, fata de 160,8 milioane lei in 2017 si 73,1 milioane de lei in 2010.

Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames, toate date indica faptul ca in 2019 se va atinge un nivel record in acest business, afacerile scolilor private avand sanse sa atinga granita de 200 de milioane de lei.

,,Daca in anul de referinta 2010 erau inregistrate 256 de firme cu acest profil, in 2018 s-a ajuns la 443 de companii dintre care 402 erau in functiune si au depus datele de bilant la Ministerul Finantelor. Este o evolutie semnificativa, care denota faptul ca tot mai multi dintre romani au ales sa plateasca pentru studiile copiilor, iar firmele si-au permis sa faca investitii semnificative in dotari, programe si personal’’, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.

Si profitabilitatea scolilor si gradinitelor private a urmat acelasi trend ascendent, de la 8,29 milioane lei in 2010 la 21,33 milioane lei in 2017, respectiv 35,7 milioane de lei in 2018.

Cele mai multe scoli si gradinite private erau inregistrate, anul trecut, in Bucuresti-Ilfov (230), Constanta (33), Prahova (24), Arges (15), Cluj si Dolj ( cate 14). Media cifrei de afaceri nete, la nivel national, era de 391.360 de lei, in crestere fata de anul precedent, iar numarul angajatilor, la nivel national, era de 2020, cu peste 600 mai multi decat in 2010.

,,Dupa anii de crestere sustinuta 2010-2017, anul trecut s-a accentuat tendinta de maturizare a pietei, dovada ca, dincolo de cresterea business-ului si a profitabilitatii, numarul firmelor active s-a redus cu cateva zeci. In piata au avut loc o serie de fuziuni si achizitii, iar marii jucatori si-au consolidat pozitiile in principal in aglomeratiile urbane, acolo unde isi regasesc, in principal, clientela. Pe fondul cresterii veniturilor romanilor si extinderii paletei de oferte, 2019 si mai ales 2020 vor aduce noi varfuri de crestere’’, arata analiza Frames.

In prezent, peste 90% din piata este reprezentata de microintreprinderi cu o medie de 5 angajati, dar cu venituri medii in crestere fata de anii trecuti, de peste 400.000 de lei.

,,Semnificativa este cresterea profitului net in acest sector. A atins in 2018 nivelul de 80.592 lei, fata de 15.682 lei in 2011. Toate datele financiare indica faptul ca scolile si gradinitele private si-au optimizat resursele si, pe fondul cresterii numarului de elevi si prescolari, au dezvoltat afaceri tot mai profitabile’’, mai spun analistii.

Topul scolilor private

Cel mai important jucator din sectorul scolilor private preuniversitare din Romania este, potrivit datelor Frames, LUMINA INSTITUTII DE INVATAMINT SA, o companie de tip complex educational care, potrivit site-ului propriu, include trei licee (Liceele Teoretice Internationale de Informatica Bucuresti, Colentina si Constanta – cu invatamant liceal si gimnazial), o scoala internationala (The International School of Bucharest – cu invatamant prescolar, primar, gimnazial si liceal), sapte scoli internationale Spectrum in orasele: Bucuresti in Pallady si Colentina, Constanta, lasi, Cluj, Ploiesti si Oradea – cu invatamant prescolar si primar.

Afacerile companiei au atins in 2018 nivelul de 42,6 milioane de lei si un profit de 13,99 milioane de lei, in crestere fata de anul precedent.

Locul secund este ocupat de OLGA GUDYNN INTERNATIONAL SCHOOL SRL, cu afaceri de 18,4 milioane de lei si un profit de 1,2 milioane lei. Potrivit site-ului oficial, compania infiintata in 2001 este una dintre cele mai cunoscute institutii de invatamant prescolar, primar si gimnazial, din Romania, cu predare bilingva, romana-engleza. Olga Gudynn Int’l School (OGIS) gazduieste, in cele 5 locatii, situate in Bucuresti si Pipera, un numar de peste 600 de copii de diferite nationalitati, cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani si un numar de 150 de angajati.

Top 3 cei mai importanti jucatori din piata scolilor private, dupa cifra de afaceri din 2018, este completat de KIDS PALACE SRL, care administreaza scola gimnaziala cu acelasi nume din Sectorul 4 al Capitalei. Firma a incheiat anul 2018, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, cu afaceri de 4,28 milioane de lei si un profit de 136.000 de lei.

Clasamentul este completat de firmele CASADI SRL, UNIVERSAL TOP CONSTRUCT SRL, PICK ME SRL, LUCA EDUCATION SRL, LUCA'S COMMUNITY SRL, UNIVERSUL COPIILOR SRL si GRADINITA LUI MATEI SRL.

Impreuna, primii 10 jucatori din aceasta piata raportau, anul trecut, afaceri de 84,1 milioane de lei si un profit de 20,8 milioane lei.

Invatamantul romanesc, incotro?

Datele de la Institutul National de Statistica arata ca numarul scolarilor din Romania continua sa scada accentuat, in ton cu evolutia demografica. In anul scolar/universitar 2018-2019, erau inscrisi 3,547 milioane elevi si studenti, in scadere cu 31.300 comparativ cu anul scolar/universitar precedent.

Aproape jumatate din populatia scolara s-a regasit in invatamantulul primar si gimnazial (46,6%), iar circa o treime in invatamantul liceal si cel anteprescolar si prescolar (17,8%, respectiv 15,4%).

Invatamantul primar si gimnazial, precum si cel liceal au cunoscut cele mai accentuate diminuari ale numarului de elevi inscrisi in anul scolar 2018-2019 fata de cel anterior (-24.300, respectiv -8.000).

Din totalul populatiei scolare cuprinsa in sistemul de educatie, 50% au fost elevii si studentii de sex masculin si 72% au studiat in mediul urban.

,,Statisticile arata ca viitorul, pentru economia romaneasca, din punct de vedere al resursei umane, se anunta a fi plin de provocari. Scaderea natalitatii, reducerea numarului de copii scolarizati si faptul ca prea putini copii sunt educati pentru munca, in scolile profesionale, sunt cauze de natura sa accentueze presiunea de pe piata fortei de munca. Avem, din pacate, tot mai multi copii care abandoneaza scoala, gradul de analfabetism este in crestere, iar asa-zisele reforme din sistemul educational intarzie sa ofere solutii concrete – interes si sustinere pentru scoala, oferte de invatamant dual in stransa legatura cu realitatile economice’’, a mai declarat consultantul Adrian Negrescu.

Potrivit concluziilor analizei Frames, scolile private reprezinta, in acest moment, o solutie doar pentru romanii cu venituri pe masura tarifelor de scolarizare.

,,Invatamantul privat incearca sa ofere alternativa dar, din pacate, nu are inca forta logistica necesara pentru a schimba perspectiva. Multi dintre absolventii acestor scoli se indreapta, in principal, catre invatamantul superior si prea putin catre profesiile sub acest nivel, iar perspectiva emigratiei este una generala in acest sistem. Universitatile straine, joburile in Occident, perspectivele unor cariere bine definite concureaza de pe pozitii net superioare cu ofertele sistemului educational de stat din Romania’’, se mai spune in material.

Analiza Frames a fost realizata pe baza datelor de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, comunicate de firmele care au codurile CAEN 8510, 8520, 8531 si 8532, in perioada 2010-2018. Datele statistice nu includ rezultatele firmelor care activeaza in invatamantul universitar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri