Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a facut un apel la Guvernul Romaniei si la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) sa aprobe prelungirea termenului de inregistrare a cetatenilor romani din strainatate, atat pentru votul prin corespondenta, cat si pentru solicitarea infiintarii de sectii de votare.

Inscrierile pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente au inceput la 28 iulie, iar formularele sunt active pana miercuri, 11 septembrie, conform Agerpres.ro.

Desi a recunoscut ca, in cele 45 de zile de la demararea procedurii, numarul romanilor din strainatate care s-au inregistrat este ''surprinzator de redus'', de 55.000 de cetateni, Dan Mihalache a apreciat ca in ultimele zile ritmul de inregistrare s-a intensificat. ''Se poate observa o crestere a apetitului romanilor din strainatate pentru inregistrarea pentru votul prin corespondenta si pentru solicitarea infiintarii de sectii de votare'', a declarat ambasadorul roman.

Potrivit sursei citate, in Marea Britanie, in ultimele zile, ritmul de inregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numarul celor care s-au inregistrat pentru votul prin corespondenta in ultima saptamana este egal cu numarul celor care s-au inscris in primele 35 de zile de cand a fost demarata procedura. ''Romanii din Marea Britanie sunt pe primul loc la inregistrare, atat pentru votul prin corespondenta (7.600), cat si pentru solicitarea infiintarii de sectii de votare (5.400)'', a declarat Dan Mihalache, potrivit comunicatului citat.

''Diaspora mai are nevoie de timp, si cred ca Guvernul are toate premisele sa hotarasca prelungirea perioadei de inscriere cu cateva zile si sa dea astfel sansa cat mai multor romani din strainatate sa se inregistreze, fie pentru votul prin corespondenta, pe o consideram o modalitate civilizata si confortabila de exercitarea a dreptului de vot in strainatate, fie pentru infiintarea de sectii de votare'', a apreciat ambasadorul roman la Londra.

Citeste si:
Festin de felicitari pe pagina lui Dancila
Festin de felicitari pe...

Saptamana trecuta, premierul Viorica Dancila a anuntat ca a cerut AEP sa extinda termenul pentru inscrierea romanilor din strainatate in Registrul electoral.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Dancila: impozitarea pensiilor speciale sa nu se aplice militarilor