Sorina Pintea suspenda temporar exportul paralel de citostatice si imunosupresoare care sunt insuficiente pe piata din Romania

Un numar de 125 de medicamente citostatice si 47 de imunosupresoare necesare in tratamentul cancerelor si a persoanelor transplantate nu vor mai putea fi distribuite in afara Romaniei pentru o perioada de sase luni, a declarat, vineri, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Ministerul Sanatatii a decis sa suspende temporar - pentru 6 luni - exportul paralel de citostatice si imunosupresoare vitale pentru pacientii bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant si care sunt insuficiente pe piata din Romania, a anuntat vineri ministrul Sorina Pintea. In total, 125 de citostatice si 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite in afara Romaniei pentru o perioada de 6 luni. Exportul paralel reprezinta o cauza a riscului de disparitie pentru 46% din medicamentele oncologice din Romania, arata un raport realizat in anul 2018 de Observatorul Roman de Sanatate in parteneriat cu Asociatia Daruieste Viata.

Motivul pentru care Ministerul Sanatatii a luat aceasta masura este ca unele firme retrag medicamentele de pe piata romaneasca, unde acestea sunt mai ieftine, si prefera sa le vanda in alte tari, pentru un pret mai bun.

Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de Ordin in acest sens, ce urmeaza sa fie pus in dezbatere publica, iar ministrul Sorina Pintea spune ca actul normativ va fi, mai mult ca sigur, aprobat. Sorina Pintea a precizat ca masura a fost recomandata de Agentia Nationala a Medicamentului si ca "vom respecta toti pasii, vom notifica Comisia Europeana si vom argumenta".

“Ca ministru nu pot sa ignor aceste semnale si trebuie sa folosesc toate parghiile pe care le am. Este un Ordin vital, daca putem sa il numim asa pentru a putea regla piata si reface stocurile de medicamente vitale necesare pacientilor nostri cu afectiuni cronice. Nu putem sa mai stam sa ne uitam cum pacientii sunt lipsiti de aceste medicamente si sunt trimisi in strainatate sa le cumpere la pret dublu sau triplu. In aceasta perioada, am semnat 12 autoritati pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care in prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practica. Pentru a pune in aplicare acest Ordin vom respecta toti pasii si procedurile interne si internationale si vom notifica Comisia Europeana si vom argumenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Citeste si:
MS a finalizat achiziția măștilor de protecție pentru persoanele...
MS anunță că a finalizat...

Potrivit ministrului Sanatatii, 12 citostatice esentiale sunt de negasit in acest moment pe piata din Romania, pentru 48 de citostatice exista risc mare de discontinuitate (sa dispara de pe piata) in urmatoarele doua luni, iar pentru 65 de citostatice in urmatoarele 3 luni.

"Am primit sesizari din partea pacientilor si specialistilor privind lipsa acestor medicamente. Pacientii sunt lipsiti de aceste medicamente si trimisi in strainatate sa le cumpere. Vom respecta toti pasii, vom notifica Comisia Europeana si vom argumenta. Companiile au obligatia publica de a asigura nevoile pacientilor interni. Nu dorim sa facem probleme pietei si industriei farma", afirma ministrul Sanatatii.

Exportul paralel reprezinta o cauza a riscului de disparitie pentru 46% din medicamentele oncologice din Romania, arata un raport realizat in anul 2018 de Observatorul Roman de Sanatate in parteneriat cu Asociatia Daruieste Viata, scrie Hotnews.

Cele mai exportate cinci medicamente din punct de vedere al cantitatilor au fost: Pantoprazol (folosit in tratarea ulcerului), Metoprolol si Nebivol (folosite in bolile cardiovasculare), Clobetasol (folosit in tratarea dermatozelor) si antibioticul Augmentin.

Citeste si:
Sorina Pintea nu scapă de controlul judiciar
Curtea de Apel a întors...

Desi exportul paralel este o activitate legala, "majoritatea beneficiilor financiare ale exportului paralel revin distribuitorului mai degraba decat pacientului", potrivit Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

39 dintre cele 113 medicamente oncologice incluse in Programul National dedicat bolnavilor de cancer au fost exportate paralel cel putin o data in perioada martie - decembrie 2017, reprezentand peste 15.200 pastile/fiole pe luna, arata raportul realizat in anul 2018 de Observatorul Roman de Sanatate.

Analiza Observatorului Roman de Sanatate a identificat 21 de companii care realizeaza exporturi paralele de medicamente din Romania. Peste jumatate dintre companiile de distributie au avut sau au probleme juridice fie direct prin asociatii actuali, fie prin personalul administrativ sau prin fosti asociati. Printre probleme se numara 3 condamnari definitive pentru dare de mita catre autoritati sau falsificarea unor retete si decontari fictive, in timp ce in alte cinci dosare nu s-au primit inca sentinte definitive. Alte probleme juridice implica penalizari aplicate de Consiliul Concurentei sau de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Citeste si:
Pintea, criticata la nivel european dupa suspendarea citostaticelor
Sorina Pintea, criticata dur...
Sursa foto: Shutterstock / Tero Vesalainen Kimberly Boyles

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Cîtu: Creşterea pensiilor cu 40% ar însemna dezastru
Setari Cookie-uri