Ministerul Sanatatii anunta, prinr-un comunicat de presa, ca activitatea de transplant va fi reorganizata cu fonduri de la Uniunea Europeana, urmand sa fie utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului national in domeniu, actualizarea ghidurilor si protocoalelor, dar si pentru sistematizarea si simplificarea legislatiei.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, Proiectul "Imbunatatirea procesului de reglementare in domeniul transplantului", unul dintre cele sapte depuse in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA), a primit saptamana aceasta aprobare pentru finantare.

"In urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care sa duca la imbunatatirea activitatii de transplant, dar si la asigurarea transparentei in acest domeniu. Vom incepe printr-o analiza care vizeaza restructurarea tuturor actelor normative care guverneaza activitatea de transplant din Romania, astfel incat sa eliminam redundantele legislative, elementele din legislatie care nu mai au legatura cu situatia existenta. Vom transpune in legislatia noastra corect si complet toate directivele europene si vom reaseza actele normative prin eliminarea elementelor care contin contradictii", a tinut sa precizeze Sorina Pintea.

In cadrul proiectului, care va avea o durata de trei ani, va fi dezvoltat Registrul National de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de inregistrare si colectare date cu caracter personal si medical a potentialilor donatori, a donatorilor in moarte cerebrala, a bolnavilor ce au ca indicatie procedura de transplant, precum si a celor care au beneficiat de o procedura de transplant.

Tot in cadrul proiectului va fi inventariata fiecare activitate si va fi elaborata o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.

De asemenea, vor fi actualizate protocoalele si ghidurile de practica medicala in transplant, pentru fiecare tip de activitate - testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare - si pentru fiecare tip de transplant - rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducatoare umane.

Registrul National de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toti actorii implicati in aceasta activitate si va fi elaborat si Codul transplantului, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri