Revista Nature a retras de pe site-ul sau un studiu publicat anul trecut in care se afirma ca oceanele de pe Terra se incalzesc intr-un ritm alarmant din cauza modificarilor climatice, informeaza DPA.

Prestigioasa revista stiintifica britanica a emis un comunicat oficial in aceasta saptamana referitor la acel studiu, publicat pe 31 octombrie 2018 de cercetatori de la Institutul de Oceanografie Scripps, afiliat Universitatii California din San Diego, scrie Agerpres.

Editorii revistei Nature au facut urmatoarele precizari in comunicatul distribuit pe site-ul publicatiei: "La scurt timp dupa publicare, in urma comentariilor facute de Nicholas Lewis, ne-am dat seama ca incertitudinile noastre raportate erau subestimate, din cauza faptului ca am tratat anumite erori sistematice ca pe niste erori aleatoare".

"In pofida incertitudinilor revizuite, metoda noastra a ramas valida si ofera o estimare a incalzirii oceanului care este independenta de datele oceanice furnizate de alte abordari".

Nicholas Lewis, un matematician si un critic al consensului stiintific care sprijina dezbaterile legate de criza climatica, a publicat un comentariu critic la adresa studiului, la scurt timp dupa publicarea acestuia. Unul dintre coautorii studiului, specialistul in climatologie Ralph Keeling, cercetator la Institutul de Oceanografie Scripps, si-a asumat vina pentru acele erori.

Citeste si:
Concluzii summitul UE privind Brexitul, relatiile externe si economia
Care sunt concluziile...

Studiul a utilizat o noua abordare pentru a masura temperatura oceanelor, bazata pe masurarea cantitatii de oxigen si de dioxid de carbon emise de plantele din oceanul planetar. Cele mai multe dintre datele despre temperaturile oceanice se bazeaza in prezent pe informatiile transmise de reteaua Argo, alcatuita din dispozitive robotizate care plutesc la adancimi diferite.

Retragerea articolului a avut loc in aceeasi zi in care Grupul International de Experti in Evolutia Climei (GIEC), afiliat ONU, a dat publicitatii cel mai recent raport al sau despre impactul generat de incalzirea oceanelor si despre situatia regiunilor terestre acoperite de gheata.

Raportul este unul dintre cele mai zguduitoare publicate pana acum de expertii GIEC, care au avertizat ca daca emisiile de dioxid de carbon vor continua in acelasi ritm, nivelul marilor ar putea sa creasca cu pana la 1 metru pana la sfarsitul acestui secol - cu 10% mai mult decat predictiile formulate in 2013.

In acelasi timp, raportul GIEC afirma ca in anumite orase si pe anumite insule inundatiile catastrofale care se produc o data la un secol vor deveni evenimente anuale.

Citeste si:
Noi manifestatii ale tinerilor in Franta si Canada, in cadrul...
Noi manifestatii ale...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Trudeau: Canadienii vor o "actiune puternica la schimbarile climatice"