Un procuror de la DNA a cerut, joi, magistratilor de la Tribunalul Bucuresti condamnarea lui Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor, la o pedeapsa maxima pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, respectiv 10 ani inchisoare, intr-un dosar in care este acuzat ca a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

La ultimul termen al procesului, desfasurat joi la tribunal, reprezentantul DNA a declarat ca la dosar exista numeroase probe care dovedesc vinovatia lui Bogdan Olteanu, printre care declaratiile date de Sorin Ovidiu Vintu, ale unor oameni de afaceri si ale fostului guvernator al Deltei Dunarii Liviu Mihaiu, dar si inscrisuri bancare si interceptari telefonice si ambientale, scrie Agerpres.

"Inculpatul Bogdan Olteanu a cerut si primit un milion de euro si sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vintu. Martorul Sorin Ovidiu Vintu a recunoscut savarsirea faptelor, el fiind trimis in judecata pentru savarsirea faptelor de cumparare de influenta (...)

O alta declaratie este cea a lui Sorin Enache, directorul general al Realitatea Media. El spune clar ca la acea vreme Sorin Ovidiu Vintu urmarea iesirea lui Mihaiu de la "Academia Catavencu" si promovarea pentru postul de guvernator al Deltei Dunarii. Aceste declaratii sunt dublate de documente bancare ale unor autoritati straine. Din interceptarile facute in cauza, reiese ca Sorin Ovidiu Vintu era interesat de numirea lui Mihaiu. Martorii cheie din dosar au fost testati cu aparatul poligraf pentru verificarea gradului de disimulare a sinceritatii. Rezultatul a fost ca acesti martori au fost sinceri in cele declarate. Bogdan Olteanu a refuzat proba cu testarea la aparatul poligraf. Mai exista un raport economic ce arata ca Bogdan Olteanu a avut cheltuieli mai mari decat suma veniturilor legale", a spus procurorul.

Pe langa condamnarea la inchisoare, procurorul a solicitat confiscarea sumei de un milion de euro de la Bogdan Olteanu. In ultimul cuvant in fata instantei, Bogdan Olteanu a negat acuzatiile procurorilor DNA si a spus ca nu a primit bani de Sorin Ovidiu Vintu sau de la alte persoane, neexistand nicio comunicare cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

El a declarat ca toata lumea il sustinea pe Liviu Mihaiu pentru functia de guvernator al Deltei Dunarii, iar decizia de numire a fost luata de PNL si Guvern. Bogdan Olteanu a fost trimis in judecata de DNA in octombrie 2016, fiind acuzat ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, pe cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, sustin procurorii.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferata dintr-un cont din Cipru in contul din Bulgaria al unei societati inregistrate in SUA si apoi retrasa in numerar in trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vintu, banii i-au fost remisi lui Olteanu la biroul unde acesta isi desfasura activitatea in sediul PNL.

De asemenea, procurorii arata ca, in toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmarind obtinerea unui mandat de deputat. In acest context, din dispozitia lui Vintu, Olteanu a beneficiat de consultanta politica pentru campania electorala fara sa achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri