Unu din sase pacienti cu afectiuni oncologice parcurge in medie 350 de kilometri pentru radioterapie, din cauza lipsei centrelor care ofera acest tip de tratament, potrivit unui studiu. De asemenea, pacientii dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie, arata sursa citata.

O analiza realizata de un centru de radioterapie din Constanta arata ca in jur de 15% dintre pacientii tratati sunt in aceasta situatie, in conditiile in care in zona Dobrogea exista o singura clinica de radioterapie. Pe langa Tulcea, Galati, Braila si Buzau, pacientii vin din judete aflate la sute de kilometri distanta, cum ar fi Botosani, Vaslui, Suceava sau Maramures, ceea ce inseamna un cost suplimentar, in special pentru cazare.

„Nu exista suficiente centre in tara care sa faca acest tratament, iar listele de asteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afectiuni oncologice nu poate astepta pe o lista sa intre la tratament. Faptul ca avem specialisti foarte bine pregatiti si aparatura de ultima generatie ii determina sa caute un loc in centrele noi, in general private, cu atat mai mult cu cat tratamentul este gratuit”, sustine dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie.

Din cei peste 800 de pacienti tratati la Constanta, 53% sunt femei. Aproape o treime au varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani, iar alti 25% intre 65 si 70 de ani. 65 dintre pacientii care au avut nevoie de radioterapie au mai putin de 44 de ani. Potrivit localizarii tumorii, cel mai des vorbim despre cancer la san, cu o pondere de 25. Adresabilitatea este completata de tumori maligne ale organelor respiratorii si intratoracice (16%), respectiv cele din zona organelor genitale feminine (15%).

Tratament gratuit in 27 de centre din Romania

Pacientii cu afectiuni oncologice, care au indicatie de radioterapie, pot face acest tratament gratuit in 27 de centre din Romania, cu 32 de aparate functionale. Media de asteptare este de doua luni. Estimarea oficiala vorbeste despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie, ceea ce inseamna ca pacientii dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie.

„In mod ideal, pacientul care ajunge la un prim consult de radioterapie ar trebui sa aiba diagnosticul de certitudine de cancer, tumora solida in speta, pentru ca sunt si cancere hematologice. Diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histopatologic, fie de la biopsierea formatiunii tumorale respective, fie un rezultat biopsic postoperator, daca pacientul a fost operat. Pacientul este luat in evidenta oncologica, adica un oncolog stie despre caz si ofera aceasta indicatie, se fac investigatiile imagistice, iar echipa analizeaza cazul si trece la planul de tratament. Daca parcursul nu se face rapid, iar pacientul este nevoit sa si astepte, atunci radioterapia risca sa isi schimbe scopul din curativ in paliativ”, afirma dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie.

Datele oficiale spun ca numai in 2018 peste 83 de mii de romani au fost diagnosticati cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu aceasta boala. Cifrele de la Institutul National de Statistica arata ca in 2018 au decedat aproape 52 de mii de romani care aveau tumori cu diverse localizari.

Sursa foto: Agerpres Foto / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri