Deputatul Marian Ionut Stroe, propus pentru a ocupa functia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Orban, a declarat, miercuri, in cadrul audierilor in fata Comisiilor pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din Camera Deputatilor si Senat ca isi propune o noua Lege a Sportului si deblocarea Legii Tineretului aflata de un an in Parlament, scrie Agerpres.

"Imi doresc sa pornim o dezbatere sincera privind modificarea Legii Sportului sau, de ce nu, sa luam in calcul o noua Lege a Sportului. Noua lege ar putea avea un cadru unitar pentru finantari, un regim special al sponsorizarilor, astfel incat companiile sa poata aduce bani in sport, precum si posibilitatea bugetarii multianuale, necesara activitatii sportive. In ceea ce priveste tineretul, ne propunem deblocarea Legii Tineretului, care acum este in Parlament. Aceasta lege ar clarifica mult mai bine obligatiile pe care le au institutiile centrale si locale fata de tineri. Ea se afla de un an de zile in Parlament si se stie unde s-au impotmolit lucrurile. De asemenea, ne dorim o descentralizare a competentelor in zona tineretului si sportului catre autoritatile locale. Legea descentralizarii se afla acum pe traseul ministerial si mi-as dori sa o finalizam in acest an. Avem o infrastructura care poate fi mult mai bine pusa in valoare la nivel local", a spus Stroe.

"Vreau la finalul acestui mandat ca MTS sa nu mai aiba doar rolul unui simplu administrator, vreau ca acest minister sa inceapa o politica de stat in domeniul tineretului si sportului in adevaratul sens al cuvantului. Atentie, nu politizare, ci politica de stat. Exista un bagaj de probleme nerezolvate de ani de zile la minister in acest moment. Au fost multe strategii, dar, din pacate, au fost uitate prin sertare, iar acest mod de lucru ar trebui sa fie schimbat. Sunt constient ca acest mandat este unul limitat, dar e nevoie sa schimbam paradigma, poate nu neaparat pentru anul pe care il mai avem pana la alegeri, ci pentru viitor. In Romania exista inca oameni care se intreaba de ce statul da bani la Tineret si Sport. Raspunsul este ca prin aceste activitati obtinem un beneficiul social cert, ele fac parte integranta din procesul de formare a viitorilor adulti. Si ma refer nu la performanta sportiva, pentru ca aceea este excelenta in sport, ci la educatie, sanatate si formare civica. Americanii au spus ca 1 dolar investit in sport iti economiseste 3 dolari in serviciile de sanatate. Deci cred cu tarie ca activitatea MTS trebuie sa fie regandita si sa facem o analiza si o definire a beneficiului social pe care vrem sa-l obtinem din aceste activitati", a adaugat ministrul desemnat.

Ionut Stroe a mentionat ca unele dintre proiectele aflate pe agenda MTS sunt intr-o usoara intarziere si a cerut ca in activitatea ministerului sau sa nu fie amestecata competitia politica.

"Sunt anumite lucruri esentiale care trebuie atinse, iar acestea sunt: proceduri clare in toate activitatile, mai ales in cele de finantare, obiective concrete si bine definite, transparenta, integritate si, nu in ultimul rand, un parteneriat permanent cu beneficiarii, ma refer la tineri si sportivi. Mandatul meu se va desfasura sub urgenta unor proiecte majore pe care suntem obligati sa le ducem la bun sfarsit. Unele dintre ele s-au aflat intr-o usoara intarziere. Exista semnale din zona bugetara ca am putea avea ceva temeri ca marile proiecte de pe agenda MTS ar putea avea de suferit, dar sunt sigur ca putem evita acest lucru. In sport si tineret nu trebuie amestecata competitia politica", a explicat Stroe.

Acesta a mentionat ca prioritatile MTS sunt organizarea EURO 2020 la Bucuresti si pregatirea si participarea Romaniei la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor.

"Prioritatile MTS in opinia mea sunt in primul rand organizarea Campionatului European de fotbal din 2020, cel mai important eveniment pe care l-a gazduit Romania, unul important pentru prestigiul si imaginea acestei tari. Prima mare urgenta este finalizarea obiectivelor asumate de Guvern si voi incerca sa accelerez procesul de realizare a acestor investitii. Angajamentul si obligatiile Guvernului in domeniul sportului cuprind realizarea a 4 stadioane pentru antrenamentele echipelor participante la EURO 2020, realizarea a 150 de baze sportive mari care cuprind 300 de terenuri de sport si 100 de terenuri scolare mici, asta pentru a ne asigura ca fenomenul fotbalistic se dezvolta si ulterior EURO 2020. Stadiul lucrarilor nu este unul imbucurator, din pacate se lucreaza doar la 3 din cele 4 stadioane. Datoria noastra este sa acceleram stadiul lucrarilor", a precizat el.

"Cel de-al doilea mare obiectiv al nostru este legat de pregatirea si participarea Romaniei la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este a doua mare urgenta si ea tine intr-o mare masura de finantare. Avem obligatia de asigura bugetul care sa fie si suficient si sa vina la timp pentru participarea sportivilor la competitiile de calificare. De aceea vom avea o comunicare permanenta cu COSR si cu federatiile. Suntem intr-o cursa contracronometru pentru a avea in timp fonduri necesare chiar din luna ianuarie. Nimeni nu trebuie sa isi permita vreodata sa puna in pericol participarea sportivilor la Jocurile Olimpice dupa atata munca si antrenament", a mai spus ministrul desemnat.

Deputatul Marian Ionut Stroe, propus pentru a ocupa functia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din Camera Deputatilor si Senat.

Decizia a fost luata cu 18 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 8 abtineri.

La audieri au participat, premierul desemnat Ludovic Orban si Raluca Turcan, nominalizata pentru functia de vicepremier.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri