Minerii de la Salina Praid si Salina Targu Ocna, in greva spontana. Activitatea de turism este oprita

Aproape 400 de angajati ai salinelor Praid si Targu Ocna se afla in greva, nemultumiti ca nu li se acorda voucherele de vacanta pentru anul 2019, fiind sistata atat activitatea de exploatare a sarii, cat si cea de agrement din bazele turistice.

Liderul de sindicat de la Salina Praid, Kelemen Jozsef, a declarat, pentru AGERPRES, ca un numar de aproximativ 150 de angajati au declansat un protest spontan, din cauza faptului ca nu li se acorda voucherele de vacanta pentru 2019, banii fiind dirijati pentru restructurare si acordare de plati compensatorii la Exploatarea miniera Ramnicu Valcea.

Unde au ajuns banii de vouchere de vacanta?

"Ne-am oprit din cauza ca in bugetul alocat anului 2019 s-a alocat suma pentru voucherele de vacanta, dar s-a promovat o restructurare la Valcea (...) si conducerea, impreuna cu Consiliul de Administratie, au hotarat sa ia suma de vouchere si sa o puna in bani de restructurare, in bugetul rectificat. Si de asta este nemultumire, eu nu pricep, e vorba de 2.080 lei pentru un angajat, am facut si acum o gramada de profit (...) si nu ni se pare corect ca oamenii sa sufere iar pentru aceasta suma infima", a precizat Kelemen Jozsef.

Activitatea de turism, OPRITA

Potrivit sursei citate, activitatea de exploatare a sarii a fost sistata de cateva zile, iar marti dimineata s-a oprit si activitatea de turism, vizitatorii nemaiavand acces in baza turistica.

In greva se afla si 230 de angajati ai Salinei Targu Ocna, care au oprit activitatea de exploatare a sarii, cea de turism, dar si cea de extractie de saramura.

Citeste si:
Branduri de care suntem mandri. Ne dorim sa reziste inca 25 de ani!
Branduri de care suntem...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

"Am intrat in protest pentru ca nu ni s-au respectat niste drepturi bugetate, drepturile salariale, motivul fiind neacordarea de vouchere de vacanta. Aprobarea lor depinde de Consiliul de Administratie, care a fost convocat de trei ori saptamana trecuta, au avut termene pana la 12 noaptea si pur si simplu nu se intrunesc, nu vor sa voteze, nu ne baga deloc in seama. Motivul este faptul ca 49% din actiunile SALROM sunt detinute de Fondul Proprietatea, deci privati, care, nefacand cheltuieli, de genul voucherelor sau alte feluri de achizitii, raman cu banii necheltuiti, deci banii sunt profit pentru ei la sfarsitul anului", a declarat, pentru AGERPRES, liderul de sindicat de la Salina Targu Ocna, Dan Popa.

Acesta a adaugat ca, marti dimineata, minerii discuta daca sa se autoblocheze in subteran, punctand faptul ca oamenii nu mai suporta aceasta situatie.

"S-a ajuns la disperare, pentru ca in afara de neacordarea de vouchere, multe alte drepturi sunt incalcate, nerespectate, oamenii nu sunt platiti cu trebuie, ca fac productie. In ultimii cinci ani, am depasit de cinci ori profitul si 200 de oameni, cati suntem la Targu Ocna au facut, anul trecut, 100 miliarde lei vechi profit net, in procente, inseamna un profit de 220%, ceea ce eu nu cred ca mai face o firma din Romania", a aratat Dan Popa.

El a spus ca, din cauza grevei de la Salina Targu Ocna, activitatea Combinatului Borzesti se desfasoara la cota de avarie, la acest combinat fiind livrata saramura de la campul de sonde extractie saramura al Salinei Targu Ocna.

Citeste si:
Protest spontan la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi
ALT protest spontan: Pentru...

Cei doi lideri de sindicat de la Praid si Targu Ocna au precizat ca un protest spontan se desfasoara si la salinele Ocna Dej si Slanic Prahova.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri