Judetul Cluj a devenit un exemplu de urmat in ceea ce priveste dezvoltarea economica si imobiliara a zonei de nord-vest a tarii, potrivit companiei de cosultanta imobiliara CBRE, care subliniaza astfel ca apetitul investitorilor s-a extins si pentru orasele din apropiere, aflate pe o raza de aproximativ 50 de kilometri. Un teren de 26 de hectare, cu titlu de parc industrial, a fost scos la vanzare in orasul Ocna Mures, potrivit companiei CBRE, care a obtinut mandat de exclusivitate pentru dezvoltarea zonei de retail si industrial.

Terenul este situat in partea de nord a orasului Ocna Mures, in vecinatatea cartierului rezidential Malinului, pe amplasamentul fostei Uzine de Soda din Ocna Mures, judetul Alba. In vecinatatea terenului se afla in constructie cea mai noua baza de tratament cu bai sarate, care va fi finalizata anul viitor, in zona se are in vedere si amenajarea unei zone de agrement.

"Viitorul proiect din Ocna Mures este o alternativa din punct de vedere investitional fata de orase precum Turda, Cluj-Napoca sau Targu Mures, avand in vedere localizarea la doar 8 km distanta fata de nodul rutier Unirea al autostrazii A10 si la circa 50 km fata de Cluj-Napoca, precum si infrastructura existenta si utilitatile disponibile”, a explicat Valentin Popescu, senior consultant in cadrul departamentului land development al CBRE.

Terenul dispune de o suprafata totala 26 ha iar pentru o parte din aceasta, compania CBRE Romania discuta cu mai multi operatori de food, comertul modern in Ocna Mures fiind slab dezvoltat.

Retail jobs

"Lipsa unei oferte de retail modern forteaza locuitorii din oras si din vecinatate sa isi faca cumparaturile in Cluj, Turda si chiar Alba Iulia. Atragerea unei investitii si in sectorul de retail va determina locuitorii sa nu se mai deplaseze catre alte orase”, a adaugat Ion Dinu, senior consultant in cadrul departamentului land development al CBRE.

In prima jumatate a anului 2019, pe piata din Romania au fost tranzactionati circa un milion de metri patrati de terenuri, doar 33% din aceasta suprafata situandu-se in Bucuresti, potrivit celui mai recent raport al CBRE Research. Investitorii au fost interesati in principal de terenuri pentru dezvoltari de tip industrial (49% din suprafata tranzactionata) si de retail (45% din suprafata totala).

La nivel national, in prima jumatate din 2019, dezvoltatorii de retail au investit aproximativ 45 mil. euro in cumpararea unei suprafete totale de 460.000 mp, cea mai reprezentativa tranzactie fiind achizitia de catre Auchan a unui teren de 220.000 mp in orasul Resita, din judetul Caras Severin.

Citeste si:
Studiu: 88% din tranzacțiile imobiliare au fost cu clădiri de...
Studiu: 88% din totalul...

Pe sectorul industrial, printre cele mai importante tranzactii cu terenuri din primul semestru se numara achizitia unei suprafete de 12 ha in Craiova, de catre compania locala Element Industrial. De asemenea, unul dintre dezvoltatorii importanti aflati pe piata locala, VGP, a ales la randul sau conectarea cu autostrada A3, securizand un teren de 20 ha pozitionat la intersectia Centurii Capitalei cu A3. Pana la finalul anului, potrivit datelor CBRE Research, sunt asteptate a fi incheiate mai multe tranzactii cu terenuri pentru industrial de mari dimensiuni, de peste 10 ha.

Sursa foto: Arpad Laszlo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri