Ministrul Muncii: Sunt oameni care asteapta 5 luni pensia; Casa de Pensii nu vrea sa imbunatateasca situatia

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, considera ca pensionarii sunt tratati cu aroganta si cu lipsa de respect de angajatii Caselor de Pensii si da asigurari ca va incerca sa gaseasca in cel mai scurt timp solutii pentru a li se asigura servicii de calitate si pentru a se reduce termenul de procesare a dosarelor de pensii cat mai aproape de cel prevazut de lege, respectiv 45 de zile.

Ministrul Muncii a facut aceste declaratii la scurt timp dupa finalizarea unui vizite efectuate la Casa de Pensii a Sectorului 6 Bucuresti, dupa ce a primit mai multe sesizari de la pensionari privind intarzieri in calculul pensiilor.

"Am primit semnale ca sunt intarzieri in calculul pensiilor. Legea prevede foarte clar un termen de 45 de zile de la inregistrarea dosarului pana la emiterea deciziei si pana la efectuarea platii, dar aceste 45 de zile sunt cu mult depasite. Problema este ca pensionarului nu i se explica de ce apar aceste intarzieri si nici nu are o siguranta cu privire la termenul maxim in care i se va raspunde si i se va procesa dosarul respectiv si i se va calcula si efectua plata pensiei respective. Oamenilor nu li se explica de ce exista aceste intarzieri, in multe situatii sunt tratati cu aroganta, in sensul in care oamenii nu primesc alt raspuns decat 'Daca nu va convine sa ne dati in judecata!', ceea ce denota o atitudine aroganta si implicit o lipsa de respect fata de om", a declarat Violeta Alexandru, scrie Agerpres.

Ministrul Muncii a acuzat ca modul de lucru in Casele de Pensii este orientat spre proceduri si nu pe eficienta.

"Angajatii de la Casa de Pensii s-au incurcat in tot felul de explicatii, o parte din explicatii se confirma, si anume ca avem in sistem o problema de capacitate redusa, de personal insuficient in zona de procesare a acestor dosare, dar e foarte clar ca a intervenit un mod de lucru care nu e axat pe eficienta, ci pe formalism, pe proceduri, sa respectam procedura. Avem nenumarate structuri care se verifica intre ele si, in final, la Casa de Pensii Nationala exista cineva care mai verifica o data si care baga datele in sistem. (...) Sunt oameni care stau 3-4-5 luni si care nu primesc nu numai raspuns, dar care nu primesc efectiv pensia la care au dreptul. Sunt oameni care au dreptul la pensie de handicap si stau fara venit, urmeaza iarna, au facturi, cheltuieli de intretinere de platit si nu au un orizont cu privire la cand se termina totusi acest proces", a subliniat Violeta Alexandru.

Citeste si:
Creşterea pensiilor în funcţie de inflaţie, duce pensionarii sub...
FNUPR: Creşterea pensiilor în...

Aceasta s-a declarat dezamagita de atitudinea angajatilor din sistemul de pensii si s-a angajat sa simplifice procedurile.

"In primul rand, vreau sa simplific aceste proceduri. Ele sunt in acest moment alambicate si parca sunt gandite sa se ocupe sapte oameni si sa nu raspunda niciunul. (...) As vrea sa simplific procesul fara sa pun in pericol procedura de verificare. (...) Inca mai avem masini care duc documente in arhiva, cand suntem in era tehnologiei in care poti sa le scanezi, fara sa vina o masina care sa incarce hartii si care le duca in arhiva si acolo sa se aseze pe un raft. Eu sunt dezamagita de atitudinea oamenilor din sistem, adica ei par sa nu vrea sa imbunatateasca lucrurile. (...) Problema mea e de atitudine si de a nu vrea sa imbunatatesti starea de fapt", a sustinut ministrul.

Seful de la Munca a aratat ca va incerca sa gaseasca solutii in interiorul sistemului pentru a reduce perioada de procesare a dosarelor cat mai aproape de termenul prevazut de lege.

"Voi urmari saptamanal ca asteptarea sa descreasca de la saptamana la saptamana numarul dosarelor procesate intre 3-4-5 luni de zile (...) astfel incat sa ajungem cat mai aproape de cele 45 de zile specificate in lege. In momentul in care, urmarind aceste lucruri, nu vad in anumite zone nicio imbunatatire ma voi concentra pe acele zone si voi cauta sa gasesc solutii in interiorul sistemului, pentru a putea reloca oamenii sa se indrepte acolo unde este imperios necesar. Nu avem nevoie de sapte paliere si sapte feluri de filtre, avem nevoie de unul, maxim doua filtre si alea sa fie functionale", a explicat ea.

Citeste si:
Fostul șef al CNAS, condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare...
Fostul șef al CNAS, condamnat...

In plus, ministrul Muncii a sustinut ca se va concentra pe eficientizarea activitatii directe a angajatilor Caselor de Pensii in relatia cu pensionarii.

"(Oamenii din sistem - n. r.) sunt incapabili sa-mi spuna care sunt problemele sistemului. Le este frica, nu sunt obisnuiti sa gandeasca in termeni de identificat problema si gasit solutie de rezolvare. Pensionarii trebuie sa stie ca ma preocupa aceste probleme si ca nu este normal ca de la ministru la ministru sa ne scuzam ca nu se poate. (...) Mandatul meu se va concentra pe eficientizarea activitatii din directa relatie cu pensionarii, cu salariatii, si mai putin pe explicatiile sefilor. In acest moment, ma preocupa sa gasesc in cel mai scurt timp solutii pentru a le putea oferi acestor oameni servicii de calitate, iar daca avem o problema in sistem trebuie sa avem curajul sa o remediem", a precizat Violeta Alexandru.

Angajatii din Casele de Pensii ca intarzie prelucrarea cererilor pensionarilor pana in ultima zi permisa de lege

"Ma frapeaza atitudinea oamenilor care lucreaza in sistem, pot sa inteleg ca avem probleme de subdimensionare a personalului, vreau sa ma ocup sa le rezolv, dar dincolo de subdimensionarea personalului si dincolo de sistemul informatic care e destul de slab fata de nevoile pe care le avem in sistem, sanctionez atitudinea oamenilor din sistem, faptul ca ii trateaza cu aroganta pe oameni si ca nu fac eforturi sa-si imbunatateasca prestatia. In momentul in care un pensionar depune actele, nu se apuca de procesarea lor imediat, ci asteapta pana in ultima zi, pana aproape de termenul-limita pentru a se apuca de treaba, sub pretextul ca au o incarcatura, dar care de fapt ascunde o atitudine de blazare si de lipsa de respect fata de contribuabil. E vorba de oameni disperati, care nu au bani sa-si plateasca intretinerea si sa-si cumpere de mancare cu lunile, nu au un orizont cu privire la finalizare a perioadei de verificare a actelor", a incheiat ministrul Muncii.

Citeste si:
Primii parlamentari care au început formalităţile de preluare a...
Primii parlamentari care au...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri