Sindicat: Recalcularea celor 5 milioane de pensii, in pericol din cauza lipsei de personal din Ministerul Muncii

Federatia Sindicatelor din Ministerul Muncii anunta ca recalcularea pensiilor, reglementata de noua lege a pensiilor, poate fi pusa in pericol din cauza lipsei de personal cu care se confrunta casele judetene de pensii. Pe langa lipsa de forta de munca, activitatea institutiilor aflate in subordinea Ministerului Muncii poate fi blocata de managementul neadaptat nevoilor actuale din sistem, dar si de slaba infrastructura hardware si software.

Federatia Sindicatelor din Ministerul Muncii, organizatie reprezentantiva a Ministerului Muncii si Justitiei Sociale din Romania, semnaleaza nereguli grave si abuzuri in institutiile subordonate Ministerului: Casa Nationala de Pensii, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectia Muncii, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

Marea problema in acest moment o reprezinta lipsa de personal calificat din institutiile Ministerului Muncii. Cel mai mare deficit de forta de munca il are Casa de Pensii, institutie care gestioneaza al doilea buget ca importanta la nivel national. Peste 5 milioane de pensionari si aproape 6 milioane de asigurati depind de serviciile Casei de Pensii.

In ultimii 17 ani, numarul functionarilor de la Casa de Pensii a scazut cu peste 2.500. De la 5.950 de angajati, in 2001, la 3.400 de angajati in 2019. Analize recente efectuate de reprezentanti ai Bancii Mondiale arata ca Romania este mult sub nivelul personalului administrativ angajat in domeniul pensiilor publice existent in UE, unde numarul variaza intre 15 si 20 de angajati per 10.000 de pensionari. In Romania, 6,7 functionari lucreaza pentru 10.000 de beneficiari.

La Casa de Pensii, unde este cel mai mare deficit de forta de munca dintre toate institutiile subordonate Ministerului Muncii, avem si cel mai mare volum de munca, iar recalcularea pensiilor, reglementata de noua lege a pensiilor, va angrena si mai mult personal. Am semnalat aceste probleme la Ministerul Muncii, insa au ramas fara rezolvare

Citeste si:
Vicepremier: Pensia ar trebui să fie cel mult 75% din salariu
Vicepremier: Pensia ar trebui...

Alexandru Adrian Ionica, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii

Procesul de recalculare a pensiilor din grupele I si II de munca a inceput la 1 octombrie 2018, peste 100.000 de persoane fiind vizate de modificarea la legea pensiilor. Pana in 2021, legea prevede recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii.

Cu toate ca legea 221/27 iulie 2018, privind recalcularea pensiilor din grupele I si II de munca, a intrat in vigoare in august 2018, cu aplicare de la 1 octombrie 2018, angajatii Casei de Pensii din teritoriu au primit programul abia pe 23 martie 2019.

"Ministrul Muncii a anuntat anul acesta, inainte de Paste, ca se vor recalcula pe repede inainte dosarele de pensii care fac obiectul legii 221. Declaratiile Ministrului au insemnat si mai multa presiune pe angajatii de la casele teritoriale de pensii, pentru ca a trebuit, intr-un timp scurt, sa emitem aceste decizii de plata. Din acest motiv, angajatii Ministerului au fost chemati la serviciu in weekend", a explicat Mihaela Duna, presedintele Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Citeste si:
Teodorovici propune ca pensionarii sa primeasca bani anticipat
Teodorovici propune ca...

Aceasta a precizat ca recalcularea pensiilor pentru 100.000 de beneficiari a durat sase luni de zile, astfel ca se pune problema in cat timp vor reusi angajatii Ministerului sa recalculeze toate cele 5 milioane de pensii.

Recalcularea celor 5 milioane de pensii poate fi pusa in pericol din cauza deficitului de forta de munca. L-am intrebat pe domnul ministru cum vom recalcula cele 5 milioane de dosare cu 3.400 de oameni, cati lucreaza acum la Casa de Pensii? Noi, ca sa asiguram activitatea la momentul acesta, facem eforturi extraordinare. Colegii raman peste program, suntem in situatia in care chiar daca facem ore suplimentare nu avem cand sa le recuperam. Din cauza lipsei de personal, calculele nu vor fi facute la timp

Mihaela Duna, presedintele Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii

"Calculele ar fi trebuit facute pana la 1 octombrie 2019. De ce a trebuit sa mergem asa repede cu lucrurile? Poate pentru ca suntem in campanie electorala", a adaugat vicepresedintele Federatiei.

Citeste si:
Guvernul vrea să acorde 5 mil. lei, ajutoare pentru cei afectați de...
Guvernul vrea să acorde 5...

Probleme sunt si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, unde exista un deficit de specialisti IT. "Nu avem informaticieni in sistem. ANPIS gestioneaza peste 7 milioane de beneficiari si vorbim de baze de date importante, iar noi ne asiguram activitatea cu colegii din cadrul institutiilor", a adaugat Mihaela Duna.

Pentru a evita blocarea activitatii caselor teritoriale de pensii, cei doi lideri solicita Ministerului Muncii un dialog deschis cu angajatii din sistem. "Nu exista un dialog cu Ministerul. Sunt foarte multe probleme in sistem si avem nevoie de suportul Ministerului", a mai spus Mihaela Duna.

Insa neajunsurile de la Minister nu tin doar de deficitul de forta de munca, ci si de lipsa infrastructurii hardware si software. Aplicatiile nu sunt actualizate la timp, ceea ce face ca timpul de lucru sa creasca semnificativ. "In momentul in care vrei sa pui in plata un numar mare de dosare in acelasi timp, aplicatia raspunde mai greu sau se blocheaza. O operatiune ar trebui sa dureze 3-4 minute, insa s-a ajung chiar si la 30-60 de minute ca sa se faca o plata in sistem. Asta se datoreaza slabei dotari", a precizat Alexandru Adrian Ionica.

In ultimii 9 ani, legea pensiilor a fost modificata de 45 de ori, o frecventa mult prea mare pentru capacitatea de procesare pe care o are infrastructura harware si software a sistemului. In acest moment, casele de pensii din tara ar fi trebuit sa fie pregatite sa sustina tot procesul de recalculare a pensiilor, insa, in teren, lucrurile arata cu totul diferit.

"Se impune gasirea urgenta de solutii pentru a remedia blocajele din sistemul informatic. Este nevoie ca programele informatice sa fie actualizate periodic, ori de cate ori se impune acest lucru, dotari hardware, infrastructura de retea sa fie corect dimensionara si sa existe o strategie de salarizare pentru informaticieni de asa natura incat sa ne pastram profesionistii in sistem sau sa atragem specialisti in domeniu nostru de activitate", au transmis reprezentantii Federatiei.

Liderii Federatia Sindicatelor din Ministerul Muncii reclama si abuzurile facute de unii sefi din Ministerul Muncii, care "se cred stapani peste institutiile statului". "In 2018, ANOFM a reglementat un regulament pentru acordarea voucherelor de vacanta care a incalcat dispozitiile legale. Am solicitat revizuirea acestuia, insa ne-am lovit de refuzuri. De asemenea, colegilor de la AJOFM nu le-au fost virate salariile la data de 15 mai, pentru ca nu au fost fonduri suficiente. S-au luat bani de la alte capitole pentru a asigura aceste sume. Am cerut explicatii legate de situatia salariilor, insa ne-a fost refuzat dialogul. Sunt colegi in tara care si-au luat salariile abia ieri, marti, 21 mai", a explicat Mihaela Duna.

Angajatii din Ministerul Muncii iau in calcul declansarea unei greve, daca nemultumirile lor nu vor avea niciun ecou la minister.

"Se poate ajunge si la greva, pentru ca incercam sa dialogam cu Ministerul Muncii de doi ani si ne asteptam ca ministrul sa gaseasca o punte de dialog. Există un grad de nemulţumire în cadrul instituţiilor Ministerului Muncii, pentru că suprasolicitarea şi supraîncărcarea ne duc într-o stare în care trebuie să ni se audă glasul şi să înţeleagă că sunt probleme absolut reale şi dacă vrem să le rezolvăm trebuie să ne aşezăm la masa dialogului, pentru că pe zona Caselor de Pensii e nevoie de foarte multă atenţie pentru a pregăti această recalculare", a conchis presedinta Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Sursa foto: Agerpres / Cristian Nistor
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri