Proiectul de Hotarare de Guvern pus in dezbatere de Ministerul Muncii modifica normele de aplicare a Legii promulgate in aprilie de presedintele Klaus Iohannis, prin care jurnalistii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor putea primi o indemnizatie de pana la 50 la suta din pensie, scrie News.ro.

"In cazul persoanelor (...) membri a doua sau a mai multe uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, se acorda o singura indemnizatie lunara prevazuta de lege. (...) In cazul persoanelor (...) care beneficiaza atat de pensie din sistemul public de pensii, cat si de pensie din sistemul pensiilor militare de stat, se acorda o singura indemnizatie lunara prevazuta de lege, calculata din pensia cea mai avantajoasa in functie de optiunea solicitantului, la data primei solicitari”, se arata proiectul pentru care Ministerul Muncii asteapta propuneri si sugestii la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.ro, pana pe 18 august.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 29 aprilie, legea prin care jurnalistii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor putea primi o indemnizatie de pana la 50 la suta din pensie. Pentru a beneficia de indemnizatie, persoanele vizate trebuie sa aiba o vechime de cel putin 15 ani in practicarea meseriei de jurnalist si sa fie membru al unei asociatii de presa recunoscuta legal timp de minimum cinci ani, se arata in proiectul Legii 8/2006, adoptat la inceputul lunii aprilie de catre Parlament.

”Prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica", se arata in lege.

Citeste si:

Singura asociatie care cuprinde jurnalisti si are statut "de utilitate publica" este Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR), potrivit presei. Pressone a scris ca trei dintre cei 11 membri ai Consiliului Director al UZPR au grad de colonel. Proiectul de modificare a legii a fost propus de senatorul UNPR, Haralambie Vochitoiu, dar a fost semnat de alti 39 de parlamentari, printre care Gabriel Oprea, Mihai Fifor, Florentina Jipa sau Eugen Nicolicea.

Sursa foto: Ruslan Guzov / Shutterstock.com