Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca initiativa sa legislativa depusa in Parlament, care presupune ca ziaristii membri ai unei asociatii de profil sa primeasca o indemnizatie de 50% la pensie, constituie o actiune reparatorie pentru cei care lucreaza in presa.

Senatorul UNPR sustine ca a initiat aceasta propunere legislativa ca o ”actiune reparatorie” pentru cei care lucreza in mass-media.

Initiativa a fost depusa in aceeasi zi cu proiectul de lege care reglementeaza pensiile speciale ale parlamentarilor.
”Este vorba de completarea unei legi care produce efecte de aproape zece ani in Romania, deci nu este originala ideea, dar, in urma discutiilor cu Uniunea Jurnalistilor din Romania, am cerut si parearea celor de la Academia Romana si s-a ajuns la concluzia ca si actul ziaristului este un act de creatie. In concluzie, si ziaristul, alaturi de muzician, de artistul plastic, poate sa primeasca si este bine sa primeasca acea indemnizatie de 50% la pensia pe care o are, in baza asigurarilor sociale, de-a lungul activitatii sale”, a aratat Haralambie Vochitoiu.

Potrivit senatorului UNPR, ”meseria de jurnalist este cel putin la fel de solicitanta, daca nu chiar mai grea, si sunt ziaristi care mor in timpul exercitarii acestei meserii si nu intotdeauna au un contract de munca prin care sa contribuie la asigurarile sociale.

”Atunci, te trezesti la batranete, la 65 de nai, cu o pensie foarte mica, si atunci aceasta completare de 50% este binevenita pentru toti ziaristii din Romania. Am auzit voci care m-au criticat (..) Sa nu isi faca probleme, ca nu ii va hartui nimeni sa ii caute cu bani pe acasa. Aceasta indemnizatie va fi pe baza de cerere, deci cei care nu au nevoie de ea nu trebuie sa o ceara”, a mai spus senatorul UNPR.

Intrebat de ce initiativa legislativa a fost depusa in ceeasi zi cu cea care prevede pensii speciale pentru parlamentari, Vochitoiu a sustinut ca este vorba doar de o coincidenta. ”Altii s-au ocupat de legea cu pensiile parlamentarilor, habar nu am avut. Eu am semnat acea initiativa acum o luna, doua, cand era in faza de proiect”.
Proiectul de lege inregistrat la Senat in aceeasi zi cu propunerea legislativa care prevede o indemnizatie speciala pentru parlamentari, la finalul mandatului, vizeaza completarea Legii nr. 8/2006, astfel incat si reprezentantii mass-media sa beneficieze de o indemnizate de 50% din pensie, in baza asigurarii in sistemul public de pensii.
Astfel, potrivit initiativei legislative, se propune introducerea unui nou alineat la articolul 1 din legea nr. 8/2006, privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica: "In intelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica".
Legea nr. 8/2006 reglementeaza dreptul la o indemnizatie lunara in beneficial pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.

Prin hotararea Guvernului nr.1650/2006, au fost aprobate normele metodologice de aplicare a legii nr. 8/2006, stabilindu-se ca, in intelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite si recvunoscute ca persoane juridice de utilitate ublica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literale, arhitecturale, teatrale si al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica.

”Avand in vedere ca a fost omisa creatia jurnalistica, Uniunea Ziaristilor din Romania s-a adresat in acest sens Academiei Romane, iar raspunsul primit de la Secretarul General al Academiei Romane a fost urmatorul: "Sectia de Filologie si Literatura si Sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual, unde presedinti sunt academicienii Eugen Simion si Razvan Teodorescu, au opinat ca actul jurnalistic, publicistic din presa scrisa si cea audiovizuala constituie un act de creatie a jurnalistului, cand produsul jurnalistic este de calitate si respecta Codul deontologic al profesiei de journalist”, se mai mentioneaza in expunerea de motive.

Initiativa legislativa este semnata de mai multi parlamentari PSD si UNPR.: Agrigoroaei Ionel - senator PSD; Bujor Dumitru-Marcel - senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Butnaru Florinel - senator PSD; Chelaru Ioan - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurentiu-Florian - senator PSD; Constantinescu Florin - senator PSD; Cordos Alexandru - senator PSD; Coste Marius - senator PSD; Dumitrescu Florinel - senator PSD; Durut Aurel - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Firea Gabriela - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR; Lazar Sorin-Constantin - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio - senator PC; Mohanu Nicolae - senator PSD; Oprea Gabriel - senator UNPR; Paunescu Teiu - senator UNPR; Pop Gheorghe - senator PSD; Popa Constantin - senator UNPR; Rogojan Mihai-Ciprian - senator UNPR; Savu Daniel - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Suciu Matei - senator PSD; Toma Ion - senator UNPR; Vasiliev Marian - senator UNPR; Vochitoiu Haralambie - senator UNPR; Bogdanici Camelia-Margareta - deputat UNPR; Bucur Constantin-Alin - deputat UNPR; Caloianu Mario-Ernest - deputat UNPR; Chebac Eugen - deputat UNPR; Mihaila Ioan - deputat UNPR; Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Niculae Aurel - deputat UNPR; Raducanu Ion - deputat UNPR; Sefer Cristian-George - deputat UNPR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri