Pacientii de la Spitalul Municipal Sighisoara sunt plimbati cu lifturi vechi de 123 de ani. Ascenscoarele, actionate manual, cu franghii, sunt folosite doar in cazuri extreme.

Conducerea unitatii sanitare promite ca in scurt timp va inlocui batranele lifturi, trei la numar. Un proiect in acest sens a fost demarat si acum patru ani, insa lucrurile s-au impotmolit, scrie stirileprotv.ro.

Cladirea este de patrimoniu, iar pentru lucrarile de reparatii este nevoie de autorizatii speciale.

Pentru ca ascensoarele vechi de peste un secol sa fie puse in functiune este mereu nevoie de un angajat, care manuieste franghiile.

Lifturile au fost construite odata cu cladirea spitalului, in 1896, in perioada ocupatiei austro-ungare si sunt adevarate capodopere arhitecturale. Sunt folosite insa doar in cazuri urgente, sustin reprezentantii spitalului.

Citeste si:
Firea promite ca incepe lucrarile la Spitalul Metropolitan
Firea promite ca incepe...

In aceste lifturi au urcat pana acum si sapte ministrii ai Sanatatii. Dar pentru schimbarea batranelor ascensoare nu au fost gasite deocamdata solutii concrete. Un prim proiect a fost realizat in urma cu patru ani, dar fara a ajunge la un rezultat. Problema a fost readusa in discutie in urma cu sase luni.

“Este o investitie pe care o pregatim de mult timp. Speram ca de data aceasta sa avem si firme care vor veni la licitatie si vor executa aceasta lucrare", a declarat Ovidiu Malancravean, primarul orasului Sighisoara.

Dupa finalizarea proiectului, autoritatile se gandesc ca unul dintre lifturi sa fie donat muzeului de istorie din Sighisoara, iar doua dintre ascensoare sa ramana conservate in spital - unde ar putea fi admirate de pacienti, dar si de turisti.

Citeste si:
Mai multi cetateni au fost lasati sa se ,,instaleze" in curtea...
Mai multi cetateni au fost...
Sursa foto: Shutterstock / kangshutters

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Data afara de la ASSMB de Gabriela Firea