Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U, alaturi de organizatiile partenere: OPTAR, 2Celsius si Observatorul Roman de Sanatate, lanseaza in varianta beta platforma www.aerlive.ro. Incepand din 12 decembrie, bucurestenii pot consulta platforma care masoara calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasati in puncte esentiale ale orasului. Platforma isi propune pentru 2020 sa ajunga la cel putin 50 de senzori integrati.

In urma masuratorilor realizate in perioada 13 August – 3 Decembrie, concentratia medie zilnica de PM10 a depasit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate statiile de monitorizare. Cele mai multe depasiri - 11 zile - au fost inregistrate la statia Calea Mosilor, iar cea mai mare depasire a limitei a fost inregistrata la statia Piata Sudului, statia masurand o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3).

“Datele obtinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarma cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat il are asupra sanatatii fiecarui bucurestean. Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afecteaza inima, plamanii si creierul copiilor, ducand la astm, alergii si functionare cerebrala redusa”, spune Stefan Voinea, expert de la Observatorul Roman de Sanatate.

Retail jobs

Datele obtinute de la cei zece senzori sunt transpuse intr-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de statia care inregistreaza cele mai mari depasiri, la nivelul orasului. ICA poate avea o valoare cuprinsa intre 0 si >100 si, folosind scara de culori, arata de la un grad scazut de poluare, pana la pragurile de alerta.

In perioada urmatoare ICA va fi format din masuratorile inregistrate pentru pulberile in suspensie PM 2.5 si PM10, iar dupa o perioada de testare va incorpora si datele pentru gaze masurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 si dioxid de sulf SO2.

"Bucurestiul nu are o retea functionala de masurare a calitatii aerului gestionata de catre Agentia de Protectia Mediului, asa cum ar trebui sa aiba. Cele 8 statii amplasate in Bucuresti si Ilfov masoara selectiv si indoielnic calitatea aerului, motiv pentru care Romania a fost chemata la Curtea Europeana de Justitie de catre Comisia Europeana. Prin urmare, ne-am hotarat sa sustinem noi, organizatiile partenere, o platforma de senzori de masurare a calitatii aerului, sa furnizam informatiile catre cetateni si sa implicam apoi cetatenii in acest proces. Credem ca acest demers trebuie sa vina in completarea si nu in inlocuirea retelei oficiale si ne propunem sa si trezim autoritatile cu ocazia asta, la realitatea bucuresteana, unde suntem sufocati de poluare!" Oana Neneciu, Director Executiv, Ecopolis

Citeste si:
Platforma care masoara calitatea aerului din Bucuresti, s-a lansat
Aerlive.ro, platforma care...

Aerlive.ro este un proiect sustinut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finantat de IKEA Romania si gestionat de Fundatia Comunitara Bucuresti.

aerlive.ro este si despre implicarea cetatenilor in procesul de masurare a calitatii aerului. Prin intermediul platformei online echipa proiectului va distribui incepand cu luna februarie 2020 senzori individuali de masurare a PM-urilor catre cetatenii care doresc sa adopte un senzor, sa-l monteze si sa-l mentina in functiune pe o perioada de cel putin 18 luni. Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro in timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibila in curand, pe site.

Platforma se gaseste online, in varianta beta, pana la 1 Martie 2020, timp in care echipa proiectului va continua sa deruleze teste si va strange sugestii de la utilizatori pentru imbunatatirea calitatii serviciului.

Citeste si:
București: Valori record de POLUARE în noaptea de 24-25 octombrie
București: Valori record de...

Senzorii utilizati in cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact si capabilitatea de a transmite date, in timp real, la distante mari de pana la 8 km in mediul urban. Statiile sunt produse de compania timisoreana Magnasci si sunt instalate in peste 1500 locatii in toata lumea. Datele inregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare si zilnice.

Mai multe informatii despre metodologia de masurare pot fi gasite aici: http://aerlive.ro/category/metodologie/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri