Consilierii municipali urmeaza sa dezbata in sedinta de miercuri un proiect de hotarare prin care vor cere Guvernului sa transmita Centura Capitalei din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Transporturilor in domeniul public al Municipiului Bucuresti si administrarea Consiliului General.

Conform proiectului de hotarare, solicitarea este formulata "pentru optimizarea transportului din Capitala" si in vederea "finalizarii lucrarilor de modernizare". De asemenea, se cere declararea din bun de interes public national in bun de interes public local, informeaza Agerpres.

Transmiterea se va realiza impreuna cu fondurile aferente pentru finantarea cheltuielilor curente si de dezvoltare.

"In cazul nerespectarii destinatiei imobilului, acesta revine in domeniul public al statului", mai reiese din proiect.

In referatul de aprobare, semnat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, se arata ca o problema majora cu care se confrunta Capitala o reprezinta aglomeratia din trafic, generata si de lipa unei alternative ocolitoare, "Bucurestiul fiind unul dintre putinele orase care nu are o sosea de centura la parametri de, cel putin, drum expres".

In raportul de specialitate se arata ca Bucuresti este principalul nod rutier al retelei drumurilor nationale, fiind punctul de incepere pentru trei autostrazi si noua drumuri nationale. Se mai arata ca actuala Centura a Capitalei are o lungime totala de 72 de kilometri si este impartita in doua sectiuni principale: una nordica de aproximativ 40 km si una sudica de 32 km.

"Apreciem ca traficul pe centura Capitalei, indeosebi cel greu, inregistreaza si va inregistra in continuare cresteri cu mult peste media estimata. (...) Desi modernizarea Centurii Capitalei a inceput cu mult timp in urma, pana la aceasta data nu s-a reusit incheierea lucrarilor. Fiind un proiect de importanta majora pentru Capitala, apare necesitatea finalizarii lucrarilor de modernizare", arata documentul.

Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat in numeroase randuri guvernelor anterioare sa permita Municipalitatii sa administreze si sa finalizeze lucrarile initiate la Centura Capitalei.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PMB, buget de 2,1 mld. euro.Ce proiecte de infrastructura primesc bani