2019 a fost un an plin pentru Asociatia Magic. Pe langa cei 280 de copii care au ajuns in tabara, proiecte precum MagicBOX, MagicTICKET sau MagicHELP au adus un zambet pe buzele familiilor greu incercate. Saptamana aceasta MagiCAMP a lansat proiectul MagicROOFS, un proiect dedicat familiilor care trec prin experienta traumatizanta a cancerului si care au nevoie imperioasa de conditii decente de viata.

Cel mai recent proiect MagiCamp este despre o nevoie foarte simpla, nevoia de ”acasa”, povestete Vlad Voiculescu, fondatorul asociatiei: ”Acasa e locul in care poti sa te regasesti, locul in care poti sa-ti aduni fortele alaturi de ai tai, locul de unde poti sa pleci si in care intotdeauna te intorci”.

Proiectul se concentreaza pe oamenii care nu au un ”acasa” asa cum s-ar cuveni, fiind vorba de familiile care se confrunta atat cu saracia, cat si cu boala. Ideea MagicROOFS a venit acum un an atunci cand voluntarii Magic s-au intors din CaravanaMagica de Craciun. In timpul acestor caravane, voluntarii aduc povesti, fotografii si realitati greu de imaginat.

”Auzind povestile de anul trecut am decis ca trebuie sa facem ceva in legatura cu modul in care traiesc oamenii care se confrunta cu boala”, a explicat Voiculescu.

In toamna, voluntarii ONG-ului s-au apucat sa construiasca prima casa din proiectul MagicROOFS, in Piatra Neamt, beneficiari fiind membrii unei familii greu incercate. Trei surori si-au pierdut mama, suferinda de cancer, iar tatal isi creste singur copiii, in conditii foarte dificile. Visul ambilor parinti a fost acela de la oferi fiicelor lor o casa, pe care ei nu au avut-o niciodata.

”Sa invete carte si sa nu depinda de nimeni”, asta isi doreste tatal pentru cele trei fete.

Lucrarile pe santier au inceput acum patru saptamani, iar acum se lucreaza deja la interioare. Atat Vlad Voiculescu cat si Alexandru Nafureanu, manager de proiect, spun ca lucrurile nu ar fi putut sa se faca atat de repede fara ajutorul studentilor de la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, partenera in proiect, si fara ajutorul comunitatii care s-a mobilizat in jurul ideii.

”Au fost oameni de la un magazin care au adus napolitane in santier, iar unii au adus placinte calde pentru voluntarii MagicRoofs”, povesteste Nafureanu.

Casa o sa fie aproape finalizata de Craciun, iar familia se va putea muta in ianuarie, dupa ce va veni toata mobila.

Anul acesta MagicROOFS planuieste sa construiasca o casa, insa planul pentru 2020 este mult mai ambitios.

”In 2020 vrem sa construim inca 10 case, iar lucrarile vor incepe in vara. Vom avea o problema cu vremea in primele luni din an, dar asta ne da posibilitatea sa ne facem lectiile, sa pregatim santierele, sa ne luam autorizatiile. Asta inseamna ca in vara va fi o perioada foarte aglomerata, vor veni multi studenti si pregatim totul in asa fel incat peste vara sa construim cat mai multe case”, a explicat Vlad Voiculescu pentru wall-street.ro.

Cat costa o casa MagicROOFS?

Toate casele MagicROOFS vor fi construite dupa un model modular, fiind ridicate pe o structura de lemn in asa fel incat sa poata fi adaptate in functie de necesitatile familiei (cu mai multe sau mai putine dormitoare, dupa numarul de membri).

”Vor exista elemente comune. Vrem sa facem un model de casa care sa fie eficient si care sa poata fi replicat cat mai repede, pentru ca nu e timp de pierdut. Acest program pilot din toamna va fi imbunatatit pentru ca intreg procesul de constructie sa fie cat mai eficient”, mai spune fondatorul MagiCAMP.

Costurile unei case MagicROOFS pot ajunge si la 40.000 - 50.000 de euro, in parte fiind acoperite din donatii in natura. ”Cealalta parte trebuie sa o acoperim noi din donatii de la persoane fizice si companii. Acum e o oportunitate pentru orice companie care nu a redirectionat inca cei 20% sa o faca”, explica Vlad Voiculescu.

Companiile care isi doresc sa se implice in constructia de case pentru aceste familii aflate in situatii extrem de dificile o pot face pana pe 31 decembrie, redirectionand 20% din impozitul pe profit sau din cifra de afaceri. Mai multe detalii gasiti accesand www.magicamp.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri