Cand si-a deschis larg portile, in 2014, MagiCamp a plecat la drum cu o idee fixa: sa ii bucure pe copiii carora cancerul le-a furat copilaria. A strans in jur voluntari, prieteni, donatori, sponsori si parteneri si a reusit sa se dezvolte in asa masura incat sa acopere toate nevoile unor copii cu diagnostic greu. Anul acesta MagiCamp a pornit intr-o noua aventura si a lansat MagicHelp, o aplicatie care ajuta famiile cu probleme. Totodata, isi propune sa termine prima casa construita pentru o familie nevoiasa, parte a unui program mai amplu ."ONG-urile sunt ca niste motorase de facut bine si spre asta tinde si MagiCamp", spune Vlad Voiculescu, fondatorul asociatiei. "Ultimele doua proiecte - MagicBox si MagicHelp - nu mai sunt despre noi, sunt despre binele pe care poate sa-l faca fiecare, fie ca este un individ sau o companie", explica acesta, in cadrul unui interviu pentru wall-street.ro.


I-am gasit pe Vlad Voiculescu si pe Jeanina Zgirie, fundraiser MagiCamp, la sediul ONG-ului din Bucuresti. Emanau veselie, entuziasm, energie si poate un pic de nebunie. Cu cat ai mai multe proiecte, cu atat iti trebuie mai multi oameni, spune Jeanina, iar Vlad Voiculescu completeaza: “Oameni nebuni”. Ca un facut, la cateva secunde, o voce din camera alaturata ii anunta ca azi vin doi oameni la interviu.

“Creste echipa deoarece cresc si proiectele. Vrem sa extindem si tabara, extindem in orice caz la Branesti, acolo unde suntem deja si ne gandim sa extindem si in alte parti, cum ar fi Prahova sau Constanta, unde am gasit un loc frumos. Este mai greu din punct de vedere operational, banii ii multiplici usor, dar oamenii mai greu. Este destul de greu sa gasesti oameni cu aceeasi daruire ca cei cu care a inceput MagiCamp”, explica Vlad Voiculescu.

Optimismul si entuziasmul lui Vlad Voiculescu plus organizarea Melaniei Medeleanu - un trio imbatabil

Cu toate ca e optimist din fire, Vlad Voiculescu isi reproseaza ca autoprotectia pe care si-a impus-o a facut ca proiectele MagiCamp sa intarzie. Spune ca la inceput ii era frica sa se intalneasca cu oameni bolnavi, pentru ca se gandea in primul rand la el, la cum se va simti. "Si a fost o autoprotectie proasta, pentru a asta a facut ca celelalte proiecte sa intarzie. De fapt putem duce mult mai mult decat credem ca putem duce. Alegi sa te expui si sa te lasi coplesit sau poti sa te expui atat cat poti si sa te gandesti tot timpul la cum poti tu sa misti lucrurile. Dar nu poti sa misti lucrurile pana nu intelegi", explica fondatorul MagiCamp.

Prima data trebuie sa intelegi, spune Vlad Voiculescu, care descrie procesul drept unul anevoios si care nu se intampla de azi pe maine. "Trebuie sa vezi, sa auzi si sa incerci sa intelegi. Si dupa ce intelegi e important sa-ti pui mintea in starea asta de a incerca sa vezi ce poti sa faci tu. Deci daca e ceva ce sta in puterea ta atunci trebuie sa faci. Cand am inteles cum sunt copiii cu afectiuni oncologice, ca stau mai mult in spital, am inteles ca o tabara ar fi un lucru bun. Fiind in tabara, am inteles ca oamenii sunt foarte saraci si asa am facut MagicBox. Apoi am inteles prin ce trec parintii copiilor cu un diagnostic greu si am facut MagicHome si dupa aceea am inteles ca, atunci cand au un copil bolnav, familiile duc toate resursele catre vindecarea acelui copil si mai putin catre orice altceva, de la vacante la facturile lunare. Si atunci a iesit MagicTicket, in care mergem la hoteluri si pensiuni si intrebam daca nu vor sa ne ofere un pachet turistic. Si apoi noi il punem pe o bucatica de hartie, mai adaugam ceva si asta e o vacanta pentru o familie care in mod normal nu ar avea cum sa faca asta”.

Cata magie a avut loc sub umbrela MagiCamp in 2019?

Peste 280 de copii au ajuns in tabara anul acesta in 12 serii care se impart pe cazuri de oncologie, copiii cu traume - BlueCamp, in care activitatile se axeaza pe recuperare psihologica - si Connectiv, pentru copiii cu arsuri grave, la care participa suprevietuitori din Colectiv si fac voluntariat. In ceea ce priveste MagicHome, din 2017 si pana acum au trecut pragul caselor in jur de 2.000 de oameni, insumand peste 10.000 de nopti de cazare gratuita oferite parintilor, iar MagicTicket a oferit vacante pentru peste 35 de familii, care au mers fie la munte, in Delta sau la mare.

“Poate pentru noi sa mergem intr-o vacanta de cateva zile e ceva normal, dar pentru familiile care au un copil bolnav o vacanta reprezinta un timp de calitate, un timp departe de spital, departe de mediul pe care familiile il asociaza cu suferinta”, povesteste Jeanina Zgirie, fundraiser la MagiCamp.

MagicHelp, pe harta "motoraselor de facut bine"

In viziunea lui Vlad Voiculescu, ONG-urile sunt ca niste motorase de facut bine si spre asta tinde si MagiCamp. "Am facut taberele si apoi am facut casele MagicHome si asa functioneaza toate. Si ultimele noastre doua proiecte - MagicBox si MagicHelp - nu mai sunt despre noi, sunt despre binele pe care poate sa-l faca fiecare, fie ca este un individ sau o companie. Si ceea ce facem noi este ca punem la dispozitie platforma".

MagicHelp este prima aplicatie mobila care ajuta familiile cu copii bolnavi cronic si grav sa beneficieze de servicii si produse gratuite. Lansata intr-o sambata, pe 19 octombrie, aplicatia a starnit un val de reactii atat in social media cat si in sediul MagiCamp, asaltat deodata cu telefoane, strigate de bucurie, entuziasm si parerea unanima: "De cand asteptam sa apara pe piata asa ceva!"

Ceea ce face MagicHelp este sa lege o comunitate, prin faptul ca ONG-ul pune la dispozitie o platforma in care orice persoana sau companie care poate si vrea sa faca un bine se inscrie in aplicatie, unde isi ofera, pe o perioada CONSTANTA de timp, un produs sau un serviciu care va fi accesibil beneficiarilor.

Proiectul nu se adreseaza doar copiilor cu cancer si familiilor lor, ci tuturor familiilor care au un copil bolnav, un copil cu o suferinta grava si cronica (copii cu autism, cu sindrom down, copii cu handicap, hemofilie, etc). Sunt oameni care au nevoie de lucruri de baza, sa manance, sa doarma undeva atunci cand pleaca din localitate, au nevoie sa se tunda. “Si atunci orice frizer, orice restaurant, orice cafenea, orice gogoserie poate sa ofere un pic de ajutor, in modul cel mai eficient posibil”, explica Vlad Voiculescu.

In aplicatie se pot inscrie atat beneficiari si parteneri care doresc sa ajute, cat si cei care pot intermedia. “Si atunci daca tu stii pe cineva care are o companie dar el nu stie despre MagiCamp, tu poti sa te duci si sa fii ambasadorul nostru si sa-i povestesti. Sau daca pentru o familie nu ii este atat de usor sa foloseasca aplicatia, poate fi cineva apropiat care sa ii explice, cineva din comunitate. Atat proiectul MagicHelp cat si forma in care MagicBox functioneaza acum coaguleaza comunitati”.

Romanii au capacitatea de empatie, mai mare decat alte popoare. "Proiectul MagicHelp ar trebui sa adune energiile din toata societatea si sa vina in ajutorul oamenilor care sunt atat de greu incercati. Cred ca am putea face un proiect unic. Nu exista ceva similar nicaieri in lume. Cred ca avem ocazia aici sa facem ceva ce sa devina un exemplu pentru ceilalti".

MagicHome, casa “construita” de 100.000 de romani, inaugurata in noiembrie

La doi ani dupa incheierea campaniei MagicHome, in noiembrie, se va deschide casa la care au contribuit peste 100.000 de romani. Aceasta va avea 700 de metri patrati, “este frumoasa, a costat mai mult decat era planificat initial, dar e ceea ce trebuie. Atunci a fost explozie si, evident, multi au renuntat la donatie pe parcurs. Dar inca exista o comunitate foarte mare de oameni care ne doneaza recurent”.

“Ne-am propus sa strangem bani pentru o casa si acum avem 15”, sublineaza Vlad Voiculescu. “Si toate astea inseamna cheltuieli lunare si cheltuieli recurente si nu sunt doar cheltuielile specifice unei case pe care o tii goala, pentru ca acestea nu sunt goale niciodata. Suntem in 8 orase, ajutam si cu bani de transport pentru cei care au probleme,dar si cu mancare. Asta e important, pentru ca scopul nostru nu este doar de a pune la dispozitie o casa,dar si sa o mentinem functionala pe toata durata de care este nevoie”.

MagicRoofs se va numi proiectul prin care MagiCamp isi propune sa construiasca 11 case pana la sfarsitul anului 2020. Exista deja un parteneriat cu Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, in urma caruia, in aceasta toamna, va fi construita, in Neamt, o casa pentru un tata singur al carei sotii a murit de cancer si are trei fetite mici. Momentan, familia locuieste intr-un ghetou.

"Avem si know-how-ul pentru asta, in primul rand pentru ca avem experienta parteneriatelor pentru MagicHome, pentru constructie, si apoi avem un project manager care a facut asta de pe vremea cand era student si care este mai mult decat daruit si implicat si putem duce proiectul prin parteneriate cu companiile" spune Jeanina Zgirie.

Acest proiect poate fi scalat big time, explica Vlad Voiculescu, ideea e sa facem rost de materiale si dupa aceea sa construim casele intr-o hala a Universitatii Tehnice de Constructii. "Apoi vom merge sa le montam. Sunt case modulare pe structura de lemn. La prima casa nu vom proceda chiar asa, pentru ca lemnul este fix din zona de unde este familia. Nu cred ca oamenii au neaparat obisnuinta de a da si de a ajuta ONG-uri, dar le este usor sa ajute pe cineva din comunitatea lor si sa dea o sansa unor oameni."

20% din copiii diagnosticati cu cancer traiesc in saracie extrema

“Am inceput cu taberele MagiCamp, dar pe parcurs, orice nevoie am identificat, am incercat sa o acoperim”, explica Vlad Voiculescu, “de la nevoile de baza, cum e hrana prin MagicBox, pana la consiliere psihologica si constructia caselor.

“Boala nu poate fi oprita, insa putem sa ne asiguram ca micutii ajung la timp la medic si au acces la tratament. De asemenea, putem sa ne asiguram ca dupa tratament acestia se intorc acasa la o casa decenta. Toate proiectele noastre au venit pe parcursul timpului, in urma intelegerii, atunci cand identifici efectiv anumite nevoi. Si cand afli ca medicul mai tine copilul in spital inca 5 luni pentru ca daca il trimite acasa nu are sanse de recuperare, atunci te intrebi ce poti sa faci? Copiii acestia vin la noi in tabara si noi ii vedem in tabara fericiti unde au parte de cea mai buna experienta si efectiv se creeaza o ancora psihologica pentru ei, asa supravietuiesc pana anul viitor. Dar apoi nu poti sa ii trimiti acasa, sa le spui du-te in lume si sa nu iti pese. Si atunci, inclusiv, de anul acesta, construim case de la zero pentru familiile cele mai dezavantajate financiar, pentru ca unii din oamenii acestia traiau intr-o saracie extrema in momentul diagnosticului. Din punct de vedere statistic, cam 20% dintre cei diagnosticati deja traiesc in saracie extrema. Pentru ei nu exista nicio resursa financiara pe care sa o redirectioneze catre copil si trebuie actionat imediat".

In termeni de specialitate, imi explica Vlad Voculescu, un bolnav de cancer are nevoie de trei lucruri esentiale. In primul rand este vorba de informatie, si pentru acest lucru exista Navimed, un grup de medici, de fosti pacienti, care sfatuieste familiile de la diagnostic si pana la tratament. A doua parte e cea de suport, iar toate proiectele MagiCamp se incadreaza la partea aceasta, fie ca e vorba de suport psihologic sau material. La urma este actul medical in sine.

“Cu actul medical noi nu ar trebui sa avem nimic, din pacate de foarte multe ori trebuie sa cumparam medicamente sau sa strangem bani pentru un caz sau altul. Si asta e in neregula. Restul ar trebui sa fie o greutate pe care sa o impartim cu statul, asa se intampla peste tot, ONG-urile joaca un rol important si sunt unele lucruri pe care peste tot ONG-urile le fac mai bine. Dar daca asta ar trebui sa fie o sarcina impartita cu statul, de actul medical ar trebui sa se ocupe statul asa cum se cuvine”, spune Voiculescu.

In termeni de strategie, MagiCamp si toate proiectele auxiliare se asigura ca oamenii au acces la servicii.

Unde vrem noi sa ajungem este sa se stie in toata tara ca, daca ai un copil cu un potential diagnostic oncologic sau un diagnostic rau, trebuie sa te duci cu el la spital repede si trebuie sa te duci la cel mai bun spital pe care ti-l poti imagina tu ca parinte si sa nu-ti treaca prin cap ca tu nu ai bani de Cluj sau de Bucuresti sau de Iasi, ca nu poti sa suporti toate cheltuielile astea.

Vlad Voiculescu - fondator MagiCamp

Vlad Voiculescu: "Toata mizeria cu spaga pentru medici trebuie sa inceteze"

Cu toate acestea, Vlad Voiculescu este constient ca o sa mai dureze ani, chiar si dupa ce vor fi puse pe picioare toate proiectele, pana cand o sa ajunga la toti oamenii din tara vestea ca exista niste oameni care iti pot oferi tot ajutorul de care ai putea avea nevoie.

“Toata mizeria cu spaga pentru medici, de asemenea, trebuie sa inceteze”, spune fondatorul MagiCamp, care este de parere ca abia peste ani buni de la eliminarea acestui obicei, “aceasta nenorocire nu va mai face victime printre copii si printre oamenii cei mai amarati din tara asta”.

Saracia de multe ori de acolo incepe, spun cei doi reprezentanti MagiCamp, de la cum locuiesti si de la facturile pe care trebuie sa le duci in fiecare luna. Si daca copilul nu are haine sau bani de rechizite se duce rusinat la scoala sau prefera sa nu se mai duca deloc. "E o chestie de demnitate", spun Jeanina si Vlad, care mentioneaza ca asta isi propune Asociatia, sa redea demnitatea oamenilor.

Vrem sa le redam demnitatea si prin faptul ca oferim un mediu in care sa stea, unul normal si bun pentru copil si pentru santatea lui. Si daca ii oferi o bursa pentru ca el sa mearga la scoala si sa nu se simta rusinat ca nu are carti sau ghete in picioare, toate chestiile astea contribuie si rezultatele o sa se vada pe generatii intregi. Tu nu ai beneficiar doar copilul pe care il incalti si ii dai 500 de lei bursa pe luna, ci ii ai beneficiari pe toti cei care traiesc in jurul lui. Copilul va putea sa invete si la randul lui va putea sa ofere ceva si noi vedem acest fenomen la copiii care ne-au fost beneficiari in tabara si care intre timp au crescut si se intorc drept voluntari. Si ii vezi ca se duc la facultate si ca vor sa faca ceva pentru altii.

Jeanina Zgirie - MagiCamp

La final, dincolo de faptul ca se distreaza, toti cei aproape 300 de copii care au mers anul acesta in tabara sau sutele care vor urma, vor invata o lectie importanta: ca exista posibilitatea sa-ti oferi timpul pentru a face bine pentru altii si ca sunt oameni pe lumea asta carora le pasa. Si apoi daca vii cu sprijin si pentru tot restul anului, dai un alt sens vietii oamenilor din jur.

Sursa foto: Arhiva MagiCamp

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri