Cea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii Padurii, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.

"In primavara anului viitor, in cadrul Lunii Padurii, vom demara cea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania. Am infiintat la nivel de minister un Grup de lucru care sa organizeze toata aceasta campanie, ocazie cu care fac un apel public catre autoritatile publice locale sa puna la dispozitie toate acele terenuri degradate care pot intra in acest program pentru a fi impadurite. Am avut discutii cu organizatii non-guvernamentale care vor sa se alature demersului nostru. Acelasi lucru sa-l facem si pe finalul acestui an si in ianuarie, pentru ca in martie sa fim foarte bine pregatiti. Asigur pe toti cei interesati ca Romsilva are si va pune la dispozitie materialul saditor, puietii, pentru ca pentru tot ceea ce inseamna suprafete in afara ariei pe care Romsilva o are in plan pentru impadurire, anul viitor, sa putem sa furnizam acest material", a spus Alexe, la Digi24, potrivit Agerpres.

Ministrul de resort a mentionat, totodata, ca, la momentul actual, exista suprafete foarte mari de teren forestier care, conform Codului Silvic, in termen de doi ani de zile, ar fi trebuit ca pe aceste suprafete sa se faca regenerari.

"Vom constitui perdele forestiere si va spun un lucru: in Romania, la momentul actual, sunt in continuare suprafete foarte mari de teren forestier pe care, conform Codului Silvic, in termen de doi ani de zile, ar fi trebuit sa facem regenerare. Din pacate, sunt zone in care s-au facut taieri legale sau ilegale acum 4, 5, 6, 7 - 10 ani de zile si nu s-a pus nimic in loc. Trebuie sa intelegem cu totii ca daca exploatam padurea trebuie sa punem si ceva in loc, pentru ca si generatiile viitoare sa beneficieze de aceasta resursa. In momentul de fata, Grupul de lucru, in urma solicitarilor primite de la autoritatile publice locale, va stabili care este numarul de arbori si care sunt speciile ce vor fi plantate. Va trebui sa avem niste documentatii facute de colegii din cadrul Romsilva si Directiei Silvice din minister pentru a putea planta copacii care sunt conformi cu zona respectiva", a subliniat oficialul.

In legatura cu statutul personalului silvic si planurile ministerului de resort cu privire la stoparea taierilor ilegale de lemn, Alexe a sustinut ca se urmareste crearea de echipe din ce in ce mai numeroase pentru a proteja padurea.

"Este regretabil ca am ajuns, in ultimii ani, sa avem atat de multe cazuri de violenta asupra personalului silvic si vreau sa cred ca, odata cu implementarea noului statut al personalului silvic si dotarea acestora, presiunea hotilor sau a grupurilor care actioneaza in vederea taierilor ilegale de padure, se va reduce drastic. Ar trebui ca toate institutiile statului sa aiba un plan comun de actiune. Angajatii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor impreuna cu angajati ai structurilor din cadrul Ministerului de Interne ar avea cat mai mute controale. Avem o colaborarea foarte buna cu Jandarmeria si speram sa avem echipe din ce in ce mai numeroase pentru a face patrule comune. Evident ca si justitia ar trebui sa fie mai dura cu toti acestia care astazi fura din padurile Romaniei si agreseaza padurarii, pentru ca doar asa s-ar putea sa descurajam acest flagel al agresiunilor asupra personalului silvic, care nu face altceva decat sa protejeze aceasta resursa, aurul verde al Romaniei. Suntem foarte hotarati sa reglementam normativ, sa dotam din punct de vedere logistic capacitatile de control ale ministerului pentru a avea un serviciu de protectie si paza mult mai bun al acestor paduri", a afirmat Costel Alexe.

Acesta a adaugat ca "nu exista aproape saptamana sa nu avem agresiuni", dar si ca, odata cu operationalizarea SUMAL, a hartilor satelitare si consolidarea atributiilor institutiilor de control, interventiile hotilor de lemne in padurile Romaniei sa poata fi limitate drastic.

"Am avut discutii cu colegii din cadrul Directiei de Paduri din minister, cu cei de la Garzile Forestiere, astfel incat la inceput de ianuarie sa vedem tot ceea ce trebuie sa modificam in Codul silvic, pentru ca directiile silvice, garzile forestiere sa aiba atributii de control mult mai bune si, evident, sa crestem si sanctiunile pentru a descuraja tot ceea ce se intampla astazi in padure. In momentul de fata, nu exista aproape saptamana sa nu avem agresiuni, cazuri in care personalul silvic surprinde sub o forma sau alta ilegalitati ce se petrec in padurile Romaniei si ne-am asumat prin aceasta guvernare ca vom stopa spre zero taierile ilegale de lemn. Odata cu operationalizarea SUMAL, a hartilor satelitare, a tot ceea ce inseamna intarirea organului de control privind Garzile Forestiere, sa limitam drastic aceste interventii ale hotilor de lemne in padurile Romaniei", a precizat demnitarul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri