8 Ianuarie 2020

Gabriela Firea vrea sa ii dea afara pe angajatii din spitale care vorbesc cu presa si reclama abuzurile sau coruptia



Primaria Municipiului Bucuresti a trimis celor 19 spitale din cadrul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) un regulament prin care ii poate da afara pe angajatii care reclama abuzurile sau coruptia, scriu jurnalistii Libertatea.

Cele 19 spitale aflate in subordinea Primariei Capitalei au primit, incepand de luni, noul regulament intern. Conform documentului citat, cei care discuta cu presa fara aprobarea conducerii sau dezvaluie nereguli in achizitiile publice vor primi “sanctiune disciplinara”, care poate merge pana la “desfacerea contractului de munca”.

“Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti este un serviciu public organizat ca institutie publica de interes local al Municipiului Bucuresti”, conform Ordonantei de Urgenta din 2008, prin care, pe intreg teritoriul tarii, o parte din spitalele sau clinicile Ministerului Sanatatii au trecut la comunitatile locale.

Conform noului regulament al ASSMB, comunicat recent spitalelor, ceea ce au facut oamenii din cazul Malaxa in anul 2016 i-ar putea costa azi locul de munca. Astfel, in articolul 61, se spune ca “in cazul in care vreun salariat este contactat de catre jurnalisti/ziaristi, acesta ii va indruma catre purtatorul de cuvant, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informatiile solicitate. Salariatii nu vor furniza reprezentantilor presei informatii privind ASSMB, cu exceptia cazului in care au fost abilitati expres, in scris, in acest sens”, a declarat pentru Libertatea Nicoleta Ciobanu, angajat spital Malaxa.

De aproape 12 ani, in Bucuresti, un numar de 19 spitale, unele foarte mari, precum Colentina (1.500 de angajati) sau Obregia (2.000 de angajati), functioneaza in subordinea Primariei Capitalei. Ele au avut, in general, bani mai multi decat cele ramase in subordinea Ministerului Sanatatii, dar au si inregistrat unele cazuri epice de coruptie, precum Malaxa – Secureanu sau investitiile supraevaluate de la Gomoiu.

"Acest regulament este nul din punct de vedere juridic"

Exista 2.200 de angajati directi ai ASSMB, care includ medicii si asistentii cabinetelor scolare si aparatul administrativ din Primarie. In plus, alte zeci de mii de medici, asistente si personal de suport sunt angajati in cele 19 spitale.

Prin acest regulament care le impune oamenilor tacerea, Primaria a incalcat Legea 571/2004, care protejeaza avertizorul public si care arata ca avertizarea poate avea loc catre presa, si Directiva europeana nr. 1937/2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii.

ASSMB spune in articolul 73 al noului regulament ca salariatul “este exonerat de raspunderea disciplinara” a oferirii datelor confidentiale numai daca acestea erau deja publice, daca i s-a permis in scris sa le divulge sau daca i le-au cerut procurorii sau alte autoritati publice, a declarat un jurist pentru publicatie.

“De fapt, constitutional vorbind, prima obligatie a unui angajat bugetar este catre serviciul public, pentru ca si cetatenii detin puterea suprema, asa ca felul in care Gabriela Firea incearca sa-i sperie pe angajatii din spitale si din ASSMB cu acest regulament este nul din punct de vedere juridic, insa probabil ca pe multi ii va timora”, a mai spus acelasi jurist.



Citeste si